Een lesje nagellezen

Een lesje nagellezen

Hoe gezond je bent, kun je voor een deel aan je nagels zien. Heb je een gelige of een blauwige gloed over je nagels, of brokkelen ze snel af? Dan zou je een kwaaltje onder de leden kunnen hebben. Negen nagelkwalen en wat ze kunnen betekenen op een rijtje.

1. Bleke of witte nagels

Als je ouder wordt, worden je nagels automatisch bleker of witter. Maar in sommige gevallen kunnen ze ook wijzen op ziektes als bloedarmoede, hartfalen, een leverziekte of ondervoeding.

2. Witte nagels met donkere randen

Zijn je nagels overwegend wit met aan de bovenkant donkere randen, dan kan dat wijzen op leverproblemen als bijvoorbeeld hepatitis. Wanneer de vingers geel verkleurd zijn, is dat nog een andere aanwijzing voor een leveraandoening, zoals bijvoorbeeld geelzucht.

3. Gele nagels

Meestal ligt aan gele nagels een schimmelinfectie ten grondslag. Als de infectie verergert, kan het nagelbed zich terugtrekken en worden de nagels dik en broos. In zeldzame gevallen wijst de gele verkleuring op een ernstige aandoening zoals een longziekte, diabetes, psoriasis of een schildklieraandoening. Rook je, dan kun je ook gele nagels hebben. Die verkleuring wordt veroorzaakt door de sigaret tussen je vingers. Met citroensap kun je je rooknagels weer bleek maken.

4. Blauwige nagels

Wanneer er een blauwe gloed over je nagels hangt, kan dat wijzen op een zuurstoftekort van het lichaam, veroorzaakt door bijvoorbeeld een longontsteking. Een heel lichte zweem wijst eerder op diabetes.

5. Geribbelde nagels

Nagels met ribbels of putjes kunnen wijzen op een heel vroege manifestatie van psoriasis of artritis. Vaak zie je tegelijkertijd een roodbruinachtige verkleuring optreden. Psoriasis begint bij tien procent van de mensen in de nagels.

6. Afgebrokkelde nagels

Droge, broze nagels die snel afbrokkelen of breken kunnen duiden op een probleem met de schildklier. Wanneer de broosheid samengaat met een gelige kleur, ligt een schimmelinfectie meer voor de hand.

7. Opgezette nagelranden

Zijn de randen van je nagels opgezet en doet de huid pijn? Dan wijst dat op een ontsteking van de nagelrand. In zeldzame gevallen is er meer aan de hand, zoals de huidziekte lupus.

8. Donkere lijnen onder de nagels

Wanneer donkere banden onder de nagels zichtbaar worden, moet hier zo snel mogelijk naar worden gekeken. Soms worden deze namelijk veroorzaakt door huidkanker.

9. Afgebeten nagels

Meestal is nagelbijten niet meer dan een vervelende gewoonte, maar het wordt ook wel gelinkt aan een dwangstoornis. Als je niet in staat bent het nagelbijten te stoppen, neem dan contact op met de dokter.

Heb jij een van deze afwijkingen in je nagels? Maak je dan niet meteen enorme zorgen. Want hoewel sommige ziektes zichtbaar worden in de nagels, betekenen verreweg de meeste afwijkingen helemaal niets. Zo betekent het niet automatisch dat je hepatitis hebt als je nagels wit zijn. En worden broze en snel afbrokkelende nagels meestal niet veroorzaakt door de schildklier, maar door overmatige blootstelling aan water en schoonmaakmiddelen.

Gebruik je nagellak zonder kleurloze basislaag? Dan zijn je nagels na het verwijderen van de lak vaak gelig. Wil je dat voorkomen, lak je nagels dan eerst blank voor je er een kleurtje overheen doet.

Desalniettemin is het goed om ook je nagels in de gaten te houden. Zie je veranderingen en ben je ongerust? Neem dan contact op met je huisarts of vraag een verwijzing naar de dermatoloog.

Bron: dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, beauty en uiterlijk, nagels
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?