Blij van een ervaring

Blij van een ervaring

Dat je van lekker shoppen gelukkig wordt, wist je natuurlijk al lang. Dus verwen je jezelf af en toe als je een wat sombere bui hebt, want daar knapt je humeur flink van op. Maar wist je dat je nóg vrolijker wordt van het zogenaamde 'ervaringsshoppen'?

Ervaringsshoppen is simpel gezegd het kopen van een ervaring. Een dagje naar de sauna, een lekker etentje, een weekendje weg. Wel logisch eigenlijk dat je daar gelukkig van wordt dan van het kopen van een paar schoenen: tijdens zo'n ervaring ontspan je pas echt, vaak met vrienden of vriendinnen.

De San Fransisco State University heeft hier onderzoek naar gedaan: ze ondervroegen bijna 10.000 mensen via een online enquête naar winkelgewoontes, persoonlijkheidskenmerken, waarden en tevredenheid. Daaruit bleek dat vooral extraverte mensen sneller geld in een ervaring steken. Ook mensen die graag iets nieuws willen beleven steken eerder geld in bijvoorbeeld een concertkaartje. Vaak gaan die twee eigenschappen samen, natuurlijk.

Je zou zeggen dat je aan een paar schoenen langer wat hebt, maar de onderzoekers ontdekten dat de ervaringsshoppers op lange termijn meer profijt hebben van hun 'aankopen'. Er zit natuurlijk wel een risico aan vast: vind je de ervaring die je koopt niet leuk, dan kun je niet ruilen of je geld terug vragen in de winkel.

Ben je dus toe aan ontspanning en een goed humeur? Kies dan eens voor een ervaring in plaats van een nieuw jurkje. Uiteindelijk kom je daar tevredener en goed gemutster uit.

Bron: nu.nl

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, humeur, psychologie
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?