Voetkwalen verklaard

Voetkwalen verklaard

Je voeten zitten het grootste deel van de dag in je sokken en je schoenen. En ze zitten helemaal aan het uiteinde van je lichaam. Niet echt lichaamsdelen om heel erg in de gaten te houden. Tenminste, zo vergaat het de meeste mensen. Maar ook voeten kunnen last van allerlei kwaaltjes hebben en die kwaaltjes zeggen vaak wat over je gezondheid. Acht voetproblemen op een rijtje.

1. Koude voeten

Heb je altijd ijsklompen? Dan kan het zijn dat je doorbloeding niet goed is. Dat kan weer te maken hebben met roken, een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Ook kunnen je voeten koud aanvoelen door schade aan zenuwen of door diabetes. Andere mogelijke oorzaken van koude voeten zijn een traag werkende schildklier of bloedarmoede. Maar het vaakst hebben mensen koude voeten zonder medische oorzaak. Maak je je toch zorgen over je eeuwige ijsklompjes? Ga dan eens bij de huisarts langs.

2. Pijn in de voet

Heb je na een lange dag staan pijn in je voeten? Dikke kans dat dat aan je schoenen ligt. Als je hoge hakken draagt is pijn in je voeten niet meer dan logisch. Maar als je gewone, platte schoenen aan hebt gehad zou je last kunnen hebben van een stressfractuur. Door een te intensieve belasting en te weinig rust kunnen kleine scheurtjes in de middelvoetsbeenderen ontstaan. Vooral hardlopers en basketballers kampen vaak met dit probleem. Osteoperose verhoogt de kans op een stressfractuur.

3. Jeukende voeten


Jeuk aan je voeten wijst vaak op voetschimmel, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Contacteczeem bijvoorbeeld. Dat ontstaat als een (allergische) reactie op bepaalde stoffen, zoals chemische producten of cosmetica. De jeuk gaat dan gepaard met rode, droge plekken. Psoriasis kan ook zorgen voor jeukende voeten. Hierbij ontstaat een dikke laag van dode huid, die pijnlijk kan barsten.

4. Slepen met voeten

Een verandering in de manier waarop je loopt, bijvoorbeeld slepen met je voeten of wijdere stappen maken, kan het eerste signaal van een probleem zijn. De oorzaak kan liggen in een langzaam verlies van het gevoel in je voeten door schade aan het perifere zenuwstelsel. Dat zijn de zenuwen die zorgen voor gevoel en beweging in je ledematen. In ongeveer dertig procent van de gevallen komt dit door diabetes. Zenuwschade kan ook het gevolg zijn van een infectie, een vitaminetekort of alcoholisme. Helaas wordt bij veel mensen de exacte oorzaak van zenuwschade nooit achterhaald. Het is natuurlijk wel heel belangrijk om naar de dokter te gaan als je merkt dat je manier van lopen verandert.

5. Opgezwollen voeten

Dikke voeten zijn meestal tijdelijk. Ze worden veroorzaakt door bijvoorbeeld lang staan of lang in het vliegtuig zitten. Voeten die opgezwollen blijven, kunnen een symptoom zijn van een serieuze medische aandoening: een slechte doorbloeding, een probleem met het lymfestelsel, een bloedprop, een nieraandoening of een traag werkende schildklier. Ga daarom altijd naar de huisarts als je voeten gezwollen blijven.

6. Brandende voeten

Een branderig gevoel in de voeten komt veel voor bij diabetespatiënten bij wie het perifere zenuwstelsel is aangetast. Het kan ook veroorzaakt worden door een vitamine B-tekort, voetschimmel, chronische nieraandoeningen, een slechte bloedcirculatie in de benen en voeten of door een traag werkende schildklier.

7. Wondjes die niet genezen

Kleine wondjes op je voeten die maar niet verdwijnen zijn een serieus alarmsignaal voor diabetes. Deze ziekte kan de bloedcirculatie en een normale wondgenezing aantasten. Hierdoor kan zelf een klein ding als een blaar uitgroeien tot een zorgelijke wond. Deze wonden zijn ook nog eens gevoelig voor infectie. Daarom is het belangrijk dat diabetici hun voeten dagelijks goed wassen en afdrogen en ze te checken op wondjes. Een trage wondgenezing kan ook veroorzaakt worden door een slechte doorbloeding ten gevolge van andere aandoeningen zoals perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Dit is een ziekte waarbij slagaderverkalking optreedt.

8. Pijn in de hiel

De meest voorkomende oorzaak van hielpijn is een platvoet. In medische termen: fasciitis plantaris, overbelasting die veroorzaakt wordt door het naar binnen zakken van de voet. Bij elke stap komt er spanning te staan op het peesblad (fascia plantaris) en daardoor kunnen ontstekingsverschijnselen optreden bij de aanhechting of op de hiel. Deze klacht komt vaak voor bij mensen met overgewicht en bij intensieve beoefenaars van (zaal)sporten waarbij veel kracht komt te staan om het hielbeen. Andere oorzaken van hielpijn zijn artritis, slecht passende schoenen en een overbelasting van de achillespees.

Maak je je zorgen over een van deze of een ander kwaaltje aan je voet? Ga dan altijd naar de huisarts, al is het maar voor de zekerheid.

Bron: dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, voeten
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Heel goed dat jullie deze voetproblemen naar voren brengen. De arts is daar in veel gevallen de aangewezen persoon voor. Maar als je een goede gekwalificeerde Pedicure benaderd zul je zien dat zij ook heel veel problemen kan oplossen. Artsen sturen nl. vaak de mensen door naar deze specialisten op voeten gebied. Een aanrader.

Rineke, 01 maart 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?