10 hersenspelletjes

10 hersenspelletjes

Ben jij ook zo verslaafd aan Wordfeud, dat scrabblespelletje op je telefoon? Dat is helemaal niet erg! Het houdt namelijk je hersenen in vorm. Slimmer zul je er niet van worden, maar wel scherper. Je hersenen worden, met andere woorden, minder snel oud – daar zijn alle neurowetenschappers het over eens. En er zijn nog veel meer leuke 'apps' op de markt waarmee je je hersenen soepel houdt.

Niet schrikken: vanaf je dertigste takelen je hersenen al af. Volgens neurowetenschappers kun je dat proces tegengaan met spelletjes op je iPhone, Android of Blackberry. Want hersenen zijn 'plastisch'. Dat betekent dat ze je leven lang adaptief zijn, vormbaar, gemaakt om te leren. Als je ze daar ook je hele leven lang voor gebruikt, dan houd je je brein soepel. Je kunt dat op allerlei manieren doen: de tango leren, een cursus Russisch doen, kruiswoordpuzzels maken, de krant lezen: alles waarmee je je hersenen uitdaagt, is goed. Dus ook de digitale breinspelletjes die je op je telefoon kunt spelen.

Dit zijn tien interessante suggesties:

1. Wordfeud
Dit populaire spelletje is niet meer dan scrabble uit grootmoeders tijd, maar dan digitaal. Het gaat erom dat je woorden op strategische en creatieve wijze op het spelbord plaatst om zo punten te vergaren. Voor elk nieuw woord heb je 48 uur de tijd. Je kunt vrienden uitnodigen maar ook onbekende spelers, zodat je een legio aan tegenstanders tot je beschikking hebt. De app is gratis verkrijgbaar in de Android Market en App Store.

2. Where’s my water?
Swampy is een vriendelijke en hygiënische krokodil die het liefst ’s avonds na een dag hard werken een douche neemt. Maar zijn leidingen zijn kapot en jij moet het water weer laten stromen. Dit krijg je voor elkaar via het oplossen van uitdagende interactieve puzzels. Bekijk hier het filmpje. De app kost € 0,79 in de App Store en € 0,76 in de Android Market, maar er is ook een gratis versie.

3. Unblock me
Unblock me is een schuifpuzzel, waarbij je blokken met gevarieerde afmetingen moet schuiven om het rode blok naar de uitgang te verplaatsen. Hoe verder je komt, hoe moeilijker de uitdaging wordt. De app is gratis voor Android en kost € 0,99 in de App Store.

4. Doodle God
Bouw een complete beschaving op uit aarde, water, vuur en lucht. Door verschillende elementen met elkaar te combineren, ga je van bacteriën, algen en kevers naar modder, aardewerk, wapens en legers. Maar pas op, een nieuwe uitvinding kan ook eindigen in een plaag of een zombie. Elke keer als je een level succesvol afsluit word je beloond door één van de grootste filosofen of cabaretiers. De app kost in de App Store € 0,79 en € 2,28 in de Android Market.

5. Numberlink
Als je van sodoku-puzzels houdt, zal dit spel je ook bevallen. Verbind getallenparen met elkaar zo dat er geen lege vakken op het vierkante bord overblijven. De app is gratis in App Store en de Android Market.

6. Photoplay: find it!
Vind de verschillen tussen twee foto's binnen de gestelde tijd. Deze app kost € 2,99 in de App Store en een soortgelijk spel is gratis in de Android Market.

7. Slice it
De titel zegt het al, je moet uiteenlopende voorwerpen en figuren in stukken snijden. Dit lijkt makkelijk, maar hoe verder je in het spelletje komt, hoe groter de uitdaging wordt...De app kost € 0,79 in de App Store en is gratis in de Android Market.

8. Kruiswoordpuzzels
De puzzels zijn geordend volgens moeilijkheidsgraad en afmeting. Als je een beetje hulp nodig hebt, kun je om een hintletter vragen. En als je er echt niet uitkomt, kan het hele woord verklapt worden. Deze app is voorlopig alleen beschikbaar in de App Store en kost € 1,59.

9. The Heist
Je missie: het kraken van de kluis. Dit doe je via het oplossen van vier verschillende typen puzzels. In totaal moet je 60 puzzels oplossen, Als dit je lukt, krijg je een prijs. De app is alleen verkrijgbaar in de App Store en kost € 2,39.

10. Code Guess
Ken je het spelletje mastermind nog? De codemaker kiest in het geheim vier code-pionnen en plaatst deze in een gekozen volgorde achter het zichtschermpje. Vervolgens probeert de andere speler de geheime code van de andere speler te ontrafelen. Met de app Code Guess kun je dit spel op je telefoon spelen, maar ook andere leuke variaties erop. Voor € 0,76 is Code Guess verkrijgbaar in de App Store. Een soortelijke versie is gratis verkrijgbaar in de Android Market.

Bron: dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, hersenen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?