Lekker skaten

Lekker skaten

Binnen sporten is natuurlijk niks aan als het zonnetje zo lekker schijnt. Maar wat nou als hardlopen je allerlei pijntjes bezorgt en je een sportfiets te duur vindt? Ga skaten! Daar word je fit en sterk van en het is een echte aanrader voor mensen met zwakke knieën en enkels. Zeven voordelen van skaten op een rijtje.

1. Goed voor je conditie

Als je aan skaters denkt, denk je al snel aan stoere jongens en meiden die allerlei flips en tricks uithalen in een halfpipe. Maar op skates of skeelers kun je ook uitstekend aan je conditie werken. Het is een continue beweging, net als fietsen, schaatsen of hardlopen, waardoor je hart en longen aan het werk gezet worden. Daarmee is skaten een echte duursport. Als je wilt, kun je uren gaan skaten op rustige wegen.

2. Je ziet meer van de natuur

Je kunt een klein blokje om gaan op je skates, maar je kunt ook heel goed nieuw terrein ontdekken en de natuur ingaan. De continue beweging van het skaten in combinatie met een mooie omgeving kan heel ontspannend zijn, voor zowel lichaam als geest. De mooiste skateroutes vind je op de site van de Skate Bond Nederland.

3. Veilig voor knieën en enkels

Mits je niet valt is skaten heel goed voor mensen met gevoelige knieën en enkels. De beweging die je maakt, heeft een veel lagere impact op je lichaam dan hardlopen. De schokbelasting is zelfs zo'n 50% lager. Hierdoor is de kans op blessures aan je knieën en enkels dus een stuk kleiner.

Skaten is trouwens ook heel goed voor mensen met RSI-klachten. De armen worden namelijk niet belast, maar de doorbloeding komt door het bewegen wel goed op gang.

4. Strak lijf

Bij een goede skatetraining verbrand je bijna evenveel calorieën als bij hardlopen: ongeveer 285 per half uur. Daarnaast gebruik je bij skaten de spieren in je heupen, billen en bovenbenen, waardoor je lichaam sterker en strakker wordt. Daarmee is skaten een goede vervanging van een fitnessworkout.

5. Het is goedkoop

Skaten is laagdrempelig omdat het niet zo duur is. Natuurlijk moet je skates kopen, plus geschikte kleding en lichaamsbescherming, maar dat kost lang niet zoveel als bijvoorbeeld een fiets. Skates zijn er in alle prijsklassen en je zou ook eens op marktplaats kunnen kijken naar een paar goede tweedehands skeelers.

6. Je bepaalt zelf hoe lang

Je kunt het met skaten zo gek maken als je zelf wilt. Twintig minuten, drie uur: alles kan. Als je geen zin meer hebt ga je gewoon naar huis. Je kunt je skates ook prima gebruiken als alternatief vervoermiddel. Ga je koffie drinken bij een vriendin in de buurt, pak dan eens je skates in plaats van de bus of de auto.

7. Lekker socializen

Skaten kun je alleen doen, maar natuurlijk ook met anderen. Heb je geen skate-maatje, dan bestaan er veel leuke manieren om mede-skaters te ontmoeten. Doe bijvoorbeeld mee met nightskate. Hierbij verzamelen skaters zich op een bepaalde plek in een stad en maken dan een tocht over wegen of langs plekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor skaters. Een overzicht van de leukste nightskatetochten vind je op inline-skate.

Let wel op de volgende zaken:

  • Draag altijd een beschermset voor inline skaten en een helm. Het maakt het verschil tussen een val die je meteen vergeet en een val met schaafwonden of erger.
  • Let op de nieuwe wegcode: skate je traag, dan moet je alle regels voor voetgangers volgen. Skate je snel, dan moet je je als een fietser gedragen.
  • Als je met skaten begint, maak dan een rustige start. Dit helpt blessures voorkomen. Begin met bijvoorbeeld twintig minuten en bouw dit langzaam op. 
  • Zorg dat je skates in orde zijn. Heb je skates met een plastic frame, hardboots en heel kleine wieltjes? Dan is het misschien tijd om nieuwe aan te schaffen. De huidige skates hebben meer draagcomfort en zijn sneller vanwege hun grotere wielen.

Veel skateplezier

Bestel mooie inline skates in onze webshop!

Bron: dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, sporten, calorieen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

inderdaad belangrijk een goede bescherm set. jammer is dan dat er een foto geplaatst wordt van een skatester zonder bescherm set!

liesbeth, 14 juni 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?