Bereid je race voor

Bereid je race voor

Ben jij je aan het voorbereiden op een hardloopwedstrijd, of een grote fietstocht of een ander sportevenement? Let dan op: juist in de dagen en uren voorafgaand aan jouw sportieve prestatie kun je nog veel verpesten. Voorkom dat met deze zeven tips!

Je hebt maanden getraind, leeft gezond en gaat zelfs op tijd naar bed om topfit te zijn. Dat betaalt zich allemaal uit als je de finishlijn eenmaal passeert. Maar zorg er wel voor dat je tot in de puntjes voorbereid aan de start staat. Dat doe je zo:

Tip 1: Probeer niks nieuws

Hou in de week voor je race vast aan al je oude patronen. Probeer dus niet een nieuw lesje in de sportschool, koop geen nieuwe hardloopschoenen en verstel het zadel van je fiets ook niet een beetje. Hoewel je misschien denkt dat dat nog wat extra's toevoegt aan je voorbereiding, blijkt vaak het tegendeel waar: van dit soort dingen kun je op het laatste moment zelfs behoorlijk geblesseerd raken. Hetzelfde geldt voor nieuw eten proberen: overnacht je ergens anders de dag of dagen voor je race, dan ga je vast ook uit eten. Dit is niet het moment om een exotische vis te proberen, of iets anders dat je nog nooit gegeten hebt.

Tip 2: Bekijk de stad na je race

Maak je van je race een weekendje weg of zelfs een korte vakantie, plak de extra dagen er dan aan vast NA je race. Zo hoef je je in de dagen voorafgaande aan het evenement niet druk te maken over teveel op je voeten staan of rondlopen – je bent immers in een andere stad en de hele dag op je hotelkamer blijven is ook zo zonde. Ga lekker sightseeën en uit eten na je race.

Tip 3: Neem je eigen voeding mee

Ga er niet vanuit dat op de plek van de race de gelletjes en reepjes te koop zijn waar jij mee traint. En ga NOOIT van start met voeding waar je niet aan gewend bent. Je lichaam kan daar behoorlijk ven streek van raken. Neem dus je eigen sportvoeding mee. Hetzelfde geldt voor maaltijden: als je gewend bent aan een bepaald soort muesli of brood voor het trainen, neem dat dan ook mee. Daar presteer je het beste op.

Tip 4: Bereid het inpakken voor

Het is misschien een open deur, maar check de weersvoorspellingen op de plaats van je race goed. Kies aan de hand daarvan de kleding die je aan wilt doen. Neem altijd een paar extra kledingstukken mee, vooral om te voorkomen dat je het koud krijgt: een extra zweetshirt en een muts zijn de meest handige items.

Tip 5: Racekleding in je handbagage

Is het evenement waaraan jij deelneemt zo ver weg dat je ervoor met het vliegtuig moet, neem dan al je racekleding mee in je handbagage. Het zal je maar gebeuren: sta jij wel op de plek van bestemming, heeft je koffer vertraging. Als je je kleding dan niet in je handbagage hebt, kun je jezelf wel voor je kop slaan...

Tip 6: Hou rekening met een slechte nacht

Er zijn maar weinig mensen die lekker slapen de nacht voor een race. Dat komt vaak door de spanning, maar kan natuurlijk ook komen door een onbekend hotelbed. Hou daar dus rekening mee en zorg ervoor dat je al helemaal uitgerust bent voor de laatste nacht voor je race aanbreekt. Maak je er als je eenmaal in bed ligt niet druk over dat je niet goed slapen kunt: dat heeft zo vlak voor je race geen invloed op je prestatie.

Tip 7: Blijf uit de buurt van bacteriën

Je mag best even tijdelijk smetvrees ontwikkelen in de week voor je race. Was je handen extra vaak en goed en blijf uit de buurt van niezende en hoestende mensen. Je wilt immers niet ziek worden zo vlak voor de grote dag. Veel succes!

Bron: Women's Health Magazine

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, sporten
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?