Eerder rokerslongen

Eerder rokerslongen

Er zijn natuurlijk tientallen redenen om niet te roken of te stoppen met roken en er is er voor vrouwen eentje bij gekomen: wij lopen een groter risico op het krijgen van rokerslongen dan mannen. Als je rokerslongen hebt, moet je veel hoesten en heb je vaak ademnood.

Dat vertelde professor Adrian Gillesen van de Klinik für Lungen- und Bronchialmedizin in Kassel gisteren op een internistencongres in het Duitse Wiesbaden.

Vrouwen die een pakje per dag roken, lopen de kans na gemiddeld twintig jaar ernstige klachten te ontwikkelen, terwijl dat voor mannen nog tien jaar langer duurt. Vrouwen zijn dus kwetsbaarder in dat opzicht, concludeerde Gillesen.

Rokers kunnen na jarenlang roken de ziekte COPD ontwikkelen, zoals 'rokerslongen' officieel heet. Die ziekte krijgen ze meestal rond hun veertigste levensjaar en het gaat gepaard met veel hoesten en ademnood.

In Nederland hebben ruim 320.000 mensen COPD, blijkt uit cijfers van het Astmafonds. Maar volgens recent onderzoek van het universitair ziekenhuis in Maastricht ligt dat aantal nog veel hoger: de specialisten daar denken dat maar liefst 23,7 procent van de mensen boven de veertig jaar COPD heeft.

Bron: gezondheidsnet

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, roken, afkicken
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?