Moedervlek of kanker

Moedervlek of kanker

Een moedervlekje op je gezicht wordt vaak gezien als sexy. Denk maar aan Marilyn Monroe of Cindy Crawford: zo'n klein puntje net boven je lip of op je wang, het staat inderdaad prachtig. Maar in een moedervlek kan ook gevaar schuilen, zeker als 'ie plotseling ontstaat of verandert. Het kan duiden op huidkanker. Maar hoe herken je dat precies?

Niet elke moedervlek die plotseling ontstaat, is gevaarlijk. Tijdens je leven verandert je huid zo, dat er regelmatig vlekjes bijkomen en verdwijnen. Toch is het goed om moedervlekken en andere verkleuringen die plotseling ontstaan in de gaten te houden en goed te bekijken.

Zorgen hoef je je pas te maken als een nieuwe moedervlek aan de zogenaamde ABCD-regel voldoet:

A – de moedervlek is Asymmetrisch
B – de Begrenzing is onduidelijk; de moedervlek vloeit een beetje over in de huid en is niet duidelijk afgetekend, zoals normale moedervlekken
C – de kleur, Color, is afwijkend; de moedervlek heeft een opvallende kleur of is opgebouwd uit verschillende kleuren
D – de Doorsnede van de moedervlek is groter dan 2 millimeter

Als het een levervlek is die groter of onregelmatig van vorm wordt, zou dat kunnen duiden op een maligne melanoom. Dat is het meest voorkomende type huidkanker bij mensen onder de 60 jaar. De andere twee types huidkanker, basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom, komen het meest voor bij mensen boven die leeftijd. Die twee types openbaren zich meestal als bobbeltjes of rauwe plekjes, vooral in het gezicht.

Het is een goed idee om je lichaam eens per maand van top tot teen te bestuderen. Laat je achterkant door je partner of een vriend(in) bekijken. Raak niet in paniek als je een nieuwe of onregelmatige moedervlek ontdekt. Maak een afspraak bij de huisarts. Vaak is het namelijk ook loos alarm en blijkt de moedervlek door ouderdom te ontstaan – en dat kan al vanaf je twintigste gebeuren. Ook tijdens een zwangerschap kunnen spontaan moedervlekken of pigmentvlekken ontstaan.

Ook als het wel een kwaadaardige moedervlek blijkt te zijn, is het geen reden tot volledige paniek. Want als huidkanker vroeg ontdekt wordt, is het heel goed te genezen. Daarom is het regelmatig scannen van je lichaam ook zo belangrijk.

Bron: brigitte.de

Foto: katattack

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, moedervlek, huid, kanker
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?