De studie achter (work-out) muziek

De studie achter (work-out) muziek

Sporten met Ipod is tegenwoordig gemeengoed. Hoewel de meeste mensen de muziekjes luisteren die ze motivatie geeft, of gewoon lekker vinden, zijn er complete studies verricht naar de invloed van muziek in het dagelijks leven en in het bijzonder bij sporten.

Een onderzoek van het Hampden-Sydney College in Virginia toont aan dat luisteren naar je favoriete muziek helpt om het beste uit jezelf te halen tijdens een training in de sportschool. Mensen die tijdens dit onderzoek bij het sporten hun favoriete liedjes op de Ipod hadden, presteerden aanzienlijk beter dan wanneer ze geen muziek luisterden. 

Make you sweat
Daarnaast bewees het onderzoek, wat menigeen natuurlijk allang wist: Sporten met muziek is leuker en helpt je de ‘opdracht’ vol te houden. ‘Muziek zorgt voor beweging’, zegt Costas Karageorghis, sportpsycholoog op de Brunel Universiteit in Londen. "Net als geur, dringt het door tot bepaalde gedeelten in de hersenen waar woorden niet aankomen.’ Verder stelt de geleerde dat het afstemmen van het tempo van de muziek op het tempo van de oefeningen, leidt tot synchronisatie van beide.

In zijn laatste studie vergelijkt Karageorghis de hartslag van de deelnemers met het aantal beats in de muziek en concludeert daaruit dat hetzelfde tempo aanhouden vooral werkt bij echt fanatieke sporters. Gelukkig hoef je niet in training te zijn voor de marathon om je afspeellijst naar je eigen smaak te ‘tunen’. Kies inspirerende uptempo nummers, zoals ‘The Best’ van Tina Turner of ‘Spring’ van Vivaldi's The Four Seasons tijdens de warming-up en snelle nummers met swingende ritmes voor de training. Karageorghis zelf houdt van Michael Jackson songs en een lied als "I Got You (I Feel Good)" van James Brown. Een topsporter als de Ethiopische hardloper Haile Gebrselassie heeft zijn wereldrecords gelopen met John Larkin's ‘Scatman’ in het hoofd. Zo zie je maar, ieder zijn ding.

Verbrand wat Beethoven
In 2004 toonde een studie van de Universiteit van Californië in San Diego aan, dat mensen die een taak moeten uitvoeren onder grote stress, het slechts ontspannen als ze na afloop niets horen. Hun bloeddruk steeg met maar liefst elf punten. Mesen die naar Jazz of Pop luisterden ging het beter af. Klassieke muziek hield de testpersonen relatief op hetzelfde niveau. Muziek werkt dus wel degelijk ook ontspannend, ook tijdens een intensieve sportopdracht.

Weg met de rugpijnen
Je favoriete muziek luisteren helpt zelfs tegen rugpijn. Een onderzoek bij 65 personen, die allen in het ziekenhuis lagen met klachten in hun onderrug, ontdekten onderzoekers dat de patiënten die een half uur per dag muziek luisterden, beter sliepen en minder klachten hadden.

Beat It
Een recente studie, onder een groep mensen met een stressgerelateerde baan, toonde aan dat drummen spanning aanzienlijk verlaagd.  De 50 procent van de deelnemers voelde zich stukken beter en zelf klachten als vermoeidheid, angst en depressie verminderde. Dus schaf een paar drumstokjes aan en sla de dagstress weg.
 
Vul het nummer aan…
Wanneer je een nummer in je hoofd hebt zitten, moet je dit de auditieve cortex verwijten, niet Beyonce. Dartmouth College onderzoekers scande namelijk de hersenactiviteit van mensen die naar muziekopnamen luisterden met lange pauzes in de nummers.  Als een deelnemer het nummer kende, bleef de auditieve cortex actief gedurende deze stilten. Alsof de muziek doorspeelt in je hoofd, dus.

Iphone armhouder

Tijdens het sporten je eigen muziek luisteren?
Gebruik een handige iPhone/iPod armhouder!

Bestel je iPhone armhouder in onze webshop

 

Trefwoorden van dit artikel: muziek, ipod, bewegen, studie
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

ik sport altijd met muziek aan onderweg met mijn mp3 speler in mijn or en thuis via een luidspreker. het fietst stept en wandelt veel lekkerder

Gonnie, 02 februari 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?