Beweging speelt sleutelrol bij goede nachtrust

Beweging speelt sleutelrol bij goede nachtrust

Heb je problemen om in slaap te komen? Of wordt je vaak wakker? Dan is het tijd om regelmatig te gaan bewegen. Het is dé remedie tegen slapeloosheid.

Een goede nachtrust is letterlijk van levensbelang. Je sterft eerder zonder slaap dan zonder eten. Toch lijkt de gemiddelde Nederlander zich dit niet genoeg te beseffen. Want de hoeveelheid gemaakte uurtjes per nacht worden steeds minder. Dit kan de meest uiteenlopende oorzaken hebben. Mensen willen bijvoorbeeld langer werken, internetten of tv-kijken waardoor ze later naar bed gaan. Dit zijn allemaal slaapremmende activiteiten waardoor de slaapschuld nog groter wordt.

Nadelen van slaaptekort
Het ligt voor de hand wat je moet doen tegen een slaapschuld: eerder naar bed gaan. Maar wat als je eindeloos ligt te woelen en niet in slaap komt? Of dat je om de haverklap wakker wordt. Dat heeft ernstige gevolgen voor je alertheid overdag en je  gezondheid. Zo vermindert je weerstand bij verstoring van de diepe slaap. En bij slapeloosheid verminderen je werkprestaties met een derde.  Nog meer nadelen van slaaptekort zijn een verhoogde neiging tot snacken, een vergrote kans op een depressie en een vermindert vermogen om nieuwe informatie te onthouden. Tijd dus om slapeloosheid aan te pakken.

Simpele oplossing
Heb je ernstige slaapproblemen? Dan is het verstandig een bezoek aan de huisarts te brengen. Maar voor de grote meerderheid van mensen met slaapproblemen bestaat er een simpele oplossing: bewegen.  Studies wijzen uit dat regelmatig bewegen helpt slapeloosheid te bestrijden. Ook bevordert het de slaapkwaliteit zelf. Door beweging verloopt de overgang tussen de verschillende slaapfases vloeiender en regelmatiger.

Diepe slaap
Ieder heeft zo zijn eigen beweegritme. De één sport liever voor werktijd. De ander werkt zich liever ’s avonds in het zweet. Als je 3 tot 4 keer per week zo’n 30 minuten beweegt, zul je makkelijker in slaap vallen en in slaap blijven. Om de lengte van de diepe slaap te verlengen, helpt het om overdag intensief te bewegen en wat lichte oefeningen in de avond doen.

Lengte van slaap
Beweging kan ook het totaal aantal slaapuren verlengen. Een studie aan de Medische Universiteit Stanford wees uit dat regelmatig bewegen de slaapduur met een uur kan verlengen. Volgens de studie kon de tijd om in slaap te komen gehalveerd worden door beweging.  

Trefwoorden van dit artikel: bewegen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik sliep het laatste half jaar erg slecht, Ben omdat mijn broeken te strak zaten op mijn eten aan het letten en probeer dagelijks te sporten. Ik slaap inderdaad beter maar ik heb het idee dat dit komt omdat ik geen wijn meer drink.

Hanneke, 27 augustus 2010

ik loop 4 dagen in de week mijn benen uit mijn lijf op het werk, de andere 3 dagen fiets of loop ik regelmatig tot veel en slapen? ho maar!

catootje, 21 mei 2010

Lilian, Of paar uur voor het slapen niet meer drinken

kunstvisje, 21 mei 2010

Ik loop minstens een uurtje per dag, En nog is mijn slaap niet goed.Ik moet er wel 3 keer uit om te plassen. Misschien is het wel de overgang. Groetjes van lilian.

lhendriks, 21 mei 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?