Muziek luisteren tijdens sporten maakt je slimmer

Muziek luisteren tijdens sporten maakt je slimmer

Wat is fijner dan keihard je favoriete nummers horen tijdens het hardlopen? Daar word je supervrolijk van. Maar dit is niet het enige voordeel van muziek luisteren tijdens het sporten…

Betere prestaties
Door opzwepende muziek lijkt het of je net wat harder rent of net wat hoger springt. Uit onderzoek blijkt dat muziek daadwerkelijk je prestaties verbetert. Costas Karageorghis, een sportpsycholoog van de Brunel Universiteit in Londen, stelde vast dat de prestaties in een fitnessclub met gewone achtergrondmuziek 10% beter zijn dan zonder. Hij liet zijn studenten ook trainen met op maat gekozen muziek. Hun prestaties gingen er met bijna 20% op vooruit.

Slimmer
Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat het beluisteren van muziek tijdens het sporten bevorderlijk is voor de werking van de hersenen. De onderzoekers denken dat de mentale stimulatie door muziek voor de hersenen hetzelfde werkt als sporten voor het lichaam. Een combinatie van sporten en muziek is dus goed voor je lichaam, je geest en je hersenen.

Betere concentratie
Muziek draagt bij aan een betere concentratie. Dit geldt vooral voor atleten die lang moeten wachten tot zij hun prestatie moeten leveren. Een nummer die tot jouw verbeelding spreekt, kan je in een staat van rust brengen.

Vermoeidheid blokkeren
Muziek leidt de aandacht af van vermoeidheid en pijn. Daardoor ben je bereid meer inspanning te leveren en langer door te gaan. Dit gegeven is meerdere malen uitvoerig onderzocht en de resultaten zijn steeds dezelfde: mensen blijven met goedgekozen muziek langer sporten dan wie het zonder doet. Het soort muziek speelt ook een rol. Luide opzwepende muziek werkt stimulerend. Trage, rustige muziek helpt ontspannen en kalmeren. Ook kunnen het ritme en tempo van de muziek je helpen om een cadans aan te houden.

Vloeiende bewegingen
Bewegingen worden door muziek vloeiender en efficiënter. Uit een van de onderzoeken van sportpsycholoog Costas Karageorghis bleek dat de sporters die op muziek liepen zeven procent minder energie verbruikten.


Trefwoorden van dit artikel: bewegen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?