Gezond met een maatje meer

Gezond met een maatje meer

Volgens de BMI-score heb je overgewicht. Gelukkig betekent dit niet automatisch dat je ook ongezond bent, want er bestaat ook gezond vet.

Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) heeft berekend dat Nederland in totaal 70 miljoen kilo overgewicht heeft. Dat zijn behoorlijk wat kilo’s. Volgens de BMI-index zou dat betekenen dat de gezondheid van veel Nederlanders gevaar loopt. Maar is de relatie tussen gewicht en gezondheid echt zo hecht als we moeten geloven? Of kun je met een maatje meer nog steeds fit zijn?

BMI

De Body Mass Index is de meest gebruikte richtlijn om te bepalen of je overgewicht hebt. Volgens deze richtlijn spreek je bij een BMI tussen 18,5 en 25 van een gezond gewicht. Bij een BMI tussen de 25 en 30 is het, zeker als je al gezondheidsklachten hebt, verstandig om af te vallen. Een BMI van 30 of hoger levert risico’s voor de gezondheid, afvallen is dan noodzakelijk. Het BMI zegt echter lang niet alles. Zo gelden voor kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met zeer veel spiermassa andere normen. Maar er zijn nog meer kanttekeningen te zetten bij een BMI-score.

Opslagplaats van vet
Of je ongezond overgewicht hebt, ligt onder andere aan de plek waar het overtollig vet is opgeslagen. Vooral visceraal vet vormt een risico voor de gezondheid. Dit vet ligt opgeslagen rond organen en is van buitenaf niet zichtbaar. Bij personen met dezelfde BMI kan bijvoorbeeld de hoeveelheid vet in de buikholte aanzienlijk verschillen en daarmee het risico voor de gezondheid. Veel vet in de buikholte is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van onder andere diabetes mellitus II en hart- en vaatziekten. Het kan dus voorkomen dat een slank persoon met een BMI-score van 20 van binnen toch een dikkerd is. Andersom kunnen mensen die hoog scoren op de BMI-index, van binnen keurig mager zijn. Een bekend voorbeeld zijn de Japanse sumo-worstelaars. Bij hen zit het vet vooral onder de huid.

Verminderde kans op ziekten

Nieuw onderzoek wijst uit dat een te hoog BMI ook niet direct hoeft samen te hangen met een verhoogde kans op ziektes. In het boek The Obesity Myth: Why America's Obsession with Weight Is Hazardous to Your Health, haalt auteur Paul Campos diverse studies aan die uitwijzen dat mensen met een BMI-overgewicht een verminderde kans hebben op longkanker, chronische bronchitis, bloedarmoede en osteoporose. Het tijdschrift Obesity publiceerde een langlopende studie die uitwees dat mensen met een iets te hoge BMI-score een lagere sterfkans hebben dan welke gewichtsgroep dan ook.

Gezond vet
De Wageningse hoogleraar Michael Müller, gespecialiseerd in voeding en metabolisme, zegt dat vet goede, ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben. Vooral het vet dat direct onder de huid ligt, produceert allerlei goede stoffen. Womens Health schrijft dat vet op de heupen, dijen en billen zit, chemisch gezien erg stabiel is. En stabiel vet ‘vangt’ schadelijke verbindingen die tijdens de vertering vrijkomen. Goed nieuws dus voor peervormige vrouwen.

Vet kweken

Betekent dit dan dat je beter dik dan dun kunt zijn? Nee. Het wil zeggen dat een iets te hoge BMI-score of een paar kilo’s extra niet direct een bedreiging voor je gezondheid hoeven te vormen. Je gezondheid draait vooral om een leefpatroon met voldoende beweging en gezonde voeding. De ene mens heeft bij een gezond leefpatroon een BMI van 22, de ander een BMI van 26.

TIP - Bereken hier zelf je BMI

Door de redactie van Dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: overgewicht
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ben erg blij met dit artikel. Mijn bm is 26,4. Voel me heel erg gezond en nu niet meer bang voor mijn brede taille. Gr. Iet

Iet, 05 oktober 2010

Beste Els, Bedankt voor je oplettendheid. De 'slip of the pen' is gecorrigeerd.

Redactie Leontien, 04 oktober 2010

Een goed stuk om te lezen, goede info, maar als leerkracht kan ik het niet laten dit even door te sturen: ".....zeker als je al gezondheidsklachten heeft...." Het woord "heeft" moet natuurlijk zijn "hebt" . Slip of the pen zal ik maar denken... Verder goed om te weten allemaal en ik blijf natuurlijk lezen!!!! :-))

Els, 01 oktober 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?