Aantal mensen met gevaarlijk overgewicht verdubbeld

Aantal mensen met gevaarlijk overgewicht verdubbeld

Het aantal veel te dikke mensen is sinds 1980 bijna verdubbeld. Dat blijkt uit een internationale studie die in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd. De onderzoekers spreken van een ‘tsunami van obesitas’.

In 2008, het laatste jaar waarvoor statistieken beschikbaar zijn, waren meer dan een half miljard volwassen mensen veel te dik. Een op de tien mannen en bijna een op de zeven vrouwen leed aan vetzucht. Wereldwijd komt dat neer op een op de negen personen. Ongeveer een op de drie mensen lijdt aan 'normaal' overgewicht. Aan de studie werkten onderzoekers mee van onder meer de Harvard Universiteit en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Rijke landen
Overgewicht concentreert zich met name in rijke landen, met de Verenigde Staten als koploper. Maar, zo waarschuwen de onderzoekers, obesitas is niet langer enkel een Westers probleem. Overal ter wereld worden mensen zwaarder, met uitzondering van enkele gebieden in Midden-Afrika en Zuid-Azië. De slankste mensen wonen in Japan.

Doodsoorzaak

Jaarlijks sterven drie miljoen mensen door hartziekten, diabetes, kanker en andere aandoeningen die door zwaarlijvigheid veroorzaakt worden. Onder inwoners van de geïndustrialiseerde wereld zijn hartziekten zelfs de belangrijkste doodsoorzaak.

De wetenschappers vrezen dat tientallen miljoenen mensen vroegtijdig zullen sterven aan de gevolgen van vetzucht. Ze roepen daarom regeringen en gezondheidsorganisaties op om campagnes te beginnen tegen obesitas.

Trefwoorden van dit artikel: overgewicht, hartziekten
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?