Diëten na overgang

Diëten na overgang

Ben je in de overgang en probeer je af te vallen? Dan is er geen goed nieuws als je daarna weer aankomt: je houdt er uiteindelijk meer vet aan over, ook al kom je niet boven het gewicht dat je oorspronkelijk had.

Dat blijkt allemaal uit een onderzoek van de Wake Forest School of Medicine. Als je afvalt, verlies je niet alleen vetweefsel, maar ook vetvrije massa – zoals bijvoorbeeld spieren. Elke kilo die je afvalt bestaat voor driekwart uit vet en voor een kwart uit vetvrije massa. Dat bleek al uit eerder onderzoek.

De wetenschappers bestudeerden 78 niet-actieve vrouwen na de overgang, tussen de 50 en 70 jaar oud. De lichaamssamenstelling van de vrouwen werd bepaald vóór en ná een vijf maanden durend caloriearm dieet.

Direct na het dieet bleken de vrouwen gemiddeld 12 procent van hun lichaamsgewicht te zijn verloren. Zes en twaalf maanden daarna moesten de vrouwen opnieuw op de weegschaal. Na een half jaar was ongeveer tweederde alweer aangekomen, na twaalf maanden was dit driekwart. Elf vrouwen waren zelfs meer aangekomen dan ze afgevallen waren.  

Bij degenen die meer dan twee kilo waren aangekomen nadat ze waren gestopt met diëten, werd de lichaamssamenstelling opnieuw bepaald. En daaruit bleek het volgende: Tijdens het dieet verloren de vrouwen twee keer zo veel vet als spiermassa. Maar als ze na afloop weer aankwamen, was dat vier keer zo veel vet als spier.

Uit eerder onderzoek bleek dat bij jongere mensen het gewicht wel in dezelfde verhouding vet en spier terugkwam. De studie had geen controlegroep, dus het is niet met zekerheid te zeggen of de verandering van lichaamssamenstelling daadwerkelijk door de leeftijd komt. Vervolgonderzoek zal dit moeten uitwijzen.

Ook al is dit geen goed nieuws voor vrouwen die na het afvallen weer aankomen: toch blijft afvallen na de overgang nog altijd gezonder dan overgewicht. Sporten is voor deze groep vrouwen dus des te belangrijker, niet alleen om na een dieet op gewicht te blijven, maar ook om stevige spieren te krijgen en te houden.

Bron: nu.nl

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?