Erfelijkheid zorgt voor extra kilo’s

Erfelijkheid zorgt voor extra kilo’s

Voor sommige mensen is het veel moeilijker om op gewicht te blijven dan voor anderen. Dit blijkt te maken te hebben met je genen. Want heb je pech met je genetische materiaal dan kun je tot 9 kilo zwaarder worden dan iemand die gunstige gewichtsgenen heeft. Erfelijk materiaal bepaalt zelfs of je met dat extra gewicht een appel- of peervorm krijgt.

Dat blijkt uit onderzoeken van het zogenoemde Giant-consortium, een internationaal samenwerkingsverband van meer dan vierhonderd wetenschappers van 280 onderzoeksinstituten. Het is het grootste onderzoek naar ons erfelijk materiaal dat ooit is uitgevoerd. Bijna een kwart miljoen mensen zijn wereldwijd onderzocht. De onderzoekers hopen met de studies op termijn manieren te vinden om overgewicht te voorkomen of te behandelen.

Eetbuien beheersen

De onderzoekers keken naar erfelijke factoren die mensen gevoeliger maken voor zwaarlijvigheid. Van de achttien nieuwe erfelijke varianten die daarbij naar voren kwamen, bleek een deel via de hersenen een rol te spelen in het ontstaan van overgewicht. Zo geeft het brein 'hongersignalen' en regelt het hoeveel voedsel tot vet wordt verwerkt. Ook bepalen de hersenen hoe goed mensen zich kunnen beheersen en eetbuien kunnen onderdrukken.
De gevonden erfelijke factoren bepalen samen met al bekende genetische factoren maar een klein deel van de gewichtsvariatie tussen mensen. De overige erfelijke factoren moeten door andersoortig en nog grootschaliger onderzoek worden gevonden.

Verschil vetverdeling
Daarnaast bestudeerden de onderzoekers hoe erfelijke factoren van invloed zijn op de verdeling van lichaamsvet. Mensen die meer vet hebben rondom hun middel - de appelvorm - hebben een grotere kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten. Het opslaan van vet in de dijen en de billen - de peervorm - lijkt daarentegen een zekere bescherming te bieden tegen suikerziekte en hoge bloeddruk.
De onderzoekers ontdekten dertien erfelijke factoren die invloed hebben op deze lichaamsvormen. Zeven daarvan blijken een veel sterker effect te hebben bij vrouwen dan bij mannen. Dit zou een belangrijke oorzaak kunnen zijn voor de verschillen in vetverdeling tussen mannen en vrouwen.

Trefwoorden van dit artikel: overgewicht
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ook ik ben al 24 jaar hetzelfde,na de geboort van onze zoon, stevig maat 46, maar ik kom niet aan en verlies niets, ook al sport ik 2x per week. Mijn eetpatroon is gezond, ik beweeg voldoende, gebruikt gezonde producten, Pro-actif boter en olijfolie, bruin brood veel groenten en geen zout. Mijn bouw van schouders en polsen is breed, meerde familieleden zijn zo gebouwd en hebben dit probleem, maar er zijn ergere dingen in het leven en ik laat mijn dag daardoor niet verzieken, soms en dat hebben wij vrouwen allemaal, als er dan geen jas te krijgen is in deze maat of alleen een tent, ja dan baal ook ik van mijn maat en vervloek ik de kledingindustrie.Maar gezond met een maatje meer kan ook heel mooi zijn. Succes deelgenoten en wees tevreden zo af en toe met jezelf.

carla grunder, 18 oktober 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?