Verbrand meer vet

Verbrand meer vet

Wil je vet kwijt dan moet je diëten, is de algemene gedachte. Maar dat dat niet helemaal klopt, daar stonden de kranten de afgelopen dagen vol van. Hoe kun je dan toch vet kwijtraken zonder te diëten? Tien tips.

Veel vrouwen beginnen het nieuwe jaar met het goede voornemen om nu eindelijk eens wat kilo's kwijt te raken. Maar, schreven de kranten de afgelopen dagen: van diëten zou je hormoonbalans in de war raken en zou je juist meer honger krijgen, waardoor je uiteindelijk dikker eindigt dan je begon. Vet verbranden zonder te diëten klinkt ideaal, en dat kun je zo doen:

Ga eerder naar bed

In Finland is een studie gedaan onder eeneiige tweelingen. Daaruit bleek dat de tweelinghelft die het minst sliep, het meeste vet had en ook het meest gestrest was. Op zich is het heel logisch dat je afvalt als je eerder gaat slapen: 's avonds is het altijd zo lekker snaaien voor de tv. Ga je slapen, dan snaai je niet. Je lichaam herstelt 's nachts van alle activiteiten overdag. Als je langer slaapt, heeft je lichaam ook meer tijd om beter te herstellen en de verbranding van alles wat je tot je hebt genomen goed uit te voeren.

Eet meer eiwitten

Je lichaam heeft eiwitten nodig voor de opbouw en het onderhoud van je spieren. Doe je dus veel aan sport om af te vallen, dan heeft je lichaam veel eiwitten nodig. Voor een vrouw wordt aangeraden elke dag tussen de 1 en 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht in te nemen. Eiwitten zitten in mager vlees, noten (liefst ongebrand en ongezouten) en melkproducten. Neem daar bij elke maaltijd dus wat van. Er is nog een groot voordeel aan letten op je eiwitinname: uit onderzoek blijkt dat eiwitten je calorieverbanding na de maaltijd met maar liefst 35 procent kunnen doen toenemen.

Eet biologisch

Uit Canadees onderzoek blijkt dat afvallen moeilijker is als je veel resten van pesticiden in je lichaam hebt. Pesticiden zitten op bespoten groente en fruit. De resten daarvan worden in de vetcellen in je lichaam opgeslagen. De onderzoekers vermoeden dat deze gifstoffen het verbrandingsproces verstoren. Biologische groente en fruit is onbespoten. Het is wat duurder, maar je hebt er dus wel degelijk wat aan als je af wilt vallen.

Sta op sta op!

Zittend of staand werken: het maakt een groot verschil voor je taille. Lange tijd (vier uur of meer) stilzitten achter je bureau kan ervoor zorgen dat het enzym dat je metabolisme regelt bijna helemaal stilvalt. Dit enzym moet je dus actief houden, alleen dan blijft de vetverbranding op gang. Probeer dus vaak op te staan en even heen en weer te lopen. Als je telefoneert, bijvoorbeeld. Maak iedere dag een lunchwandelingetje en haal vaak koffie voor je collega's.

Drink koud water

Iedere dag zes glazen koud water drinken zorgt ervoor dat je verbranding toeneemt tot 50 calorieën per dag – en dat terwijl je er niets meer voor doet dan regelmatig drinken! Men denkt dat de verbranding hier hoger van wordt omdat het je lichaam energie kost het koude water op te warmen tot lichaamstemperatuur.

Ontbijten

Je ontbijt overslaan is het allerslechtste wat je kunt doen als je wilt afvallen. De verbranding in je lichaam wordt juist aangezwengeld door een goed ontbijt. Mensen die niet ontbijten, lopen bijna vijf keer meer kans om te dik te worden dan mensen die wel ontbijten. Een stevig ontbijt werkt zelfs dubbel zo goed: je lichaam wordt meteen op de hoogste verbrandstand gezet en gaat daar de hele dag mee door. 's Ochtends een boterham extra dus, en 's middags eentje minder.

Drink koffie en thee

Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel, dus koffie drinken stimuleert je verbranding. Met 5 tot 8 procent maar liefst, blijkt uit onderzoeken. Dat komt neer op 100 tot 175 calorieën per dag. Een kopje goed getrokken thee kan je verbranding met 12 procent opschroeven, blijkt uit Japans onderzoek. De onderzoekers denken dat dat door de antioxidanten in de thee komt.

Eet vezelrijk

Vezels zijn ongelooflijk goed om de vetverbranding in het lichaam te stimuleren. Als je voldoende vezels eet, kan je verbranding met wel 30 procent omhoog gaan. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat mensen die veel vezels eten, weinig aankomen. Probeer daarom iedere dag 25 gram vezels te eten – dat is vergelijkbaar met drie stuks fruit of drie ons groente. Meer dus dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, maar heel goed voor je verbranding!

Eet ijzerrijk

IJzer zorgt voor het zuurstoftransport door het lichaam. Dus ook naar de spieren die vet moeten verbranden. Zorg er dus voor dat je voldoende ijzer inneemt, dan blijft je verbranding ook op peil. Voor vrouwen is ijzer des te belangrijker, omdat we daar aardig wat van verliezen tijdens onze menstruatie. IJzer zit bijvoorbeeld in (mager) vlees, bonen, granen en spinazie.

Eet vitamine D

Vitamine D is heel belangrijk om je spieren in een goede conditie te houden. En die spieren verbanden weer vet. Vitamine D zit in vette vis, melk, granen en eieren.

Uit deze tien tips blijkt, kortom, dat je niet per se minder hoeft te gaan eten als je af wilt vallen. Je moet vooral weten wat je eet. Veel succes!

Bron: Women's Health

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, fit en bewegen, overgewicht, afvallen, diëten
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Op tijd naar je bed is inderdaad een goeie. Laat op de avond kan je de verleiding soms niet weerstaan en als je lekker in je bed ligt, eventueel met een goed boek...

Henny Korrel, 09 januari 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?