Wel of niet koelen bij een blessure?

Wel of niet koelen bij een blessure?

Je bent flink door je enkel gegaan. Automatisch gaan omstanders ijs halen, om de verzwikte plek te koelen. Maar is het wel altijd goed om ijs op een zwelling te leggen?

Bij acuut letsel, zoals een enkelverzwikking of gescheurde enkelbanden, is koelen een veel toegepast middel. Dit kan met een coldpack, coldspray of ijs in een handdoek. Koelen zou de zwelling beperken. En kou werkt de vaatverwijding tegen en zorgt ervoor dat er minder vocht kan onttrekken. Daarnaast zorgt kou voor een verdovend effect, waardoor de pijnprikkel minder sterk is.

Ontstekingsreactie
Sommige fysiotherapeuten zijn van mening dat koelen niet per se bevorderlijk is voor het herstel. Om dit uit te kunnen leggen, moet je eerst snappen wat een ontstekingsreactie is.
Bij acuut letsel is er sprake van een acute fase van een traumatische situatie; er is schade aan het weefsel. In deze fase is er meestal sprake van hevige pijnscheuten die gedurende de eerste 24 tot 48 uur langzaam wegebben tot een wat zeurende pijn. Dit fenomeen hoort hij het natuurlijk herstel van weefsel, ook wel de ontstekingsreactie genoemd.

Nuttig
De symptomen die optreden bij een ontstekingsreactie (pijn, zwelling, temperatuurverhoging, roodheid en functiebeperking) zouden er niet voor niets zijn. Het optreden van een reactie is essentieel voor het herstelproces. De warmte zorg voor een optimale ‘omgeving’ waarin de reparatie plaats kan vinden. Het gebruik van ijs zorgt volgens hen ervoor dat dit proces vertraagd wordt. Bovendien zorgt de pijn ervoor dat je het uit je hoofd laat om te gaan sporten en zorgt daarmee voor een natuurlijke rem.

Rust
Jelle Heisen, fysiotherapeut bij Tamminga heeft dagelijks met gescheurde enkelbanden te maken. Hij is wel een voorstander van koelen. Aan Dokterdokter.nl vertelt hij het volgende:

'Ik adviseer zelf altijd wel om te koelen. In de eerste fase meestal 3 keer per dag, zo'n 20 minuten lang. Dat dempt in ieder geval de pijn. Ook stimuleert het de vochtafvoering. Ten slotte is het voor mensen een goede stok achter de deur om in ieder geval 3 keer per dag hun enkel te laten rusten. En dat is goed voor het herstel. Of koelen in fysiologisch opzicht herstelbevorderend werkt, is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Er lopen nu wel wat onderzoeken, maar het blijft lastig meetbaar. Ieder heeft zijn eigen fysiologische herstel, dus wat de precieze invloed van het koelen is, weten we niet.'

Gissen
Het blijft dus een beetje gissen in hoeverre koelen nuttig is. Gezien de grote schaal waarop van koelen gebruik wordt gemaakt, zal het waarschijnlijk niet veel schade toebrengen. En zoals Heisen zegt, is het in ieder geval een goede stok achter de deur om je rust te pakken, wat essentieel is voor het herstel van een blessure.

TIP - Lees ook Voorkom blessures met hardlopen

Trefwoorden van dit artikel: revalidatie, bewegen, blessure, koelen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Bewegen bij verstuiking blijft t beste, dat is mijn ervaring. Verder helpt koelen tegen warmte ontwikkeling(vandaar waarschijnlijk dat ik bij onsteking aan warmte denkšŸ˜) Ooit na een steekwond een gigantische ontsteking opgelopen, ik leek wel manneke pis(de wond explodeerde letterlijk) 3 dagen met een ijscompress et voila, had mijn huisarts in het ziekenhuis gewerkt(dichtnaaien en de ballen) was t niet eens nodig geweest. Het werkt hiervoor zsowiesošŸ˜

Leon, 01 juli 2017

Beste geblesseerde : Ik gebruik bij (sport-)blessures en na intensieve lichamelijke inspanningen al tijden : Ice Power. Ice Power frisse spiergel is pijnstillend, ontstekingsremmend en bevordert snel herstel. Een wetenschappelijk bewezen werking ! Genoemde eigenschappen zijn belangrijk , bijv. ontstekingsremmend waardoor minder weefselbeschadiging en sneller herstel optreedt. IcePower met MSM versterkt werking en is bovendien oedeem( weefselvocht-) remmend . Gevolg minder beschadiging, voldoende vocht voor afvoer en aanvoer essentiele stoffen, minder pijn en eerder sneller herstel . Advies dus : gebruik dus bij dit soort blessures IcePower evt in combinatie met ( druk-) verband ( officieel wisseltherapie ) . Koede ( Cryo-) therapie wordt steeds breder toegepast . Ook de topsport steeds meer overtuigd van de kracht van deze therapie voor herstel van aandoeningen. Op website IcePower.nl meer info te lezen .

hans, 25 januari 2013

Beste Joop, Bij deze link naar het artikel op Dokterdokter.nl: http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/gezondheid/24141/gescheurde-enkelbanden-de-meest-gestelde-vragen

Redactie Leontien.nl, 07 februari 2011

Hallo, ik ben wijkverpleegkundige en mijn advies zou zijn: op het moment dat het letsel ontstaat te koelen (12 minuten) , omdat de bloedvaten dan samentrekken en er daardoor minder vochtophoping onstaat. Daarna heeft koelen niet ziveel zin meer omdat je lichaam een ontstekingsreactie geeft en dan juist bloedtoevoer en afvoer nodig heeft om de afvalstoffen op te ruimen.. Wel zou ik aanraden om het aangedane lichaamsdeel in te smeren met Arnica. Uit ervaring kan ik zeggen dat wij daar goede resultaten mee hebben.

ria kamp, 06 februari 2011

Waar kan ik het artiekel vinden van Heisen niet koelen in dokterdokter.nl?

\joop Baar, 05 februari 2011

Mijn ervaring is iemand de verstuikte plek zeer stevig met 2 handen te omspannen en stevig te drukken, met een enkel kun je dan ook nog als drukmiddel je handen met de enkel tussen je knieen drukken en roep iemand erbij om af te wisselen, net zolang totdat je stevig kunt gaan zwachtelen.Als er arnica in huis is, meteen een korreltje in de mond geven(of druppeltje) en dat in het 1ste uur om de 5 min. daarna bv 1x per dag, afhankelijk het tijdsstip van het ongeval, oraal werkt beter dan zalf. Ik hoop dat jullie de tip niet hoeven te gebruiken, maar het heeft mijn volleybal teamgenote erg geholpen.

Anneke Kuyvenhoven, 04 februari 2011

Hallo, Ik werk momenteel in de zorg en heb pas een client gehad die was gevallen op een van zijn knieen. Het was erg gezwollen en pijnlijk. In dit geval was koelen een ideale manier. Ik heb hieruit ervaren dat 4x per dag koelen een goede manier was, maar dat bij een blessure door een sport koelen een tegengesteld effect geeft en het vaak nog meer pijn gaat doen. Het ligt dus volgend mij aan de aard van de blessure! Met vriendelijke groet, Mevr.Frohn

Frohn, 04 februari 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?