Vergeetachtigheid

Vergeetachtigheid

Niet alleen tijdens je zwangerschap kun je vergeetachtig zijn. Ook tijdens de overgang krijgen veel vrouwen geheugenproblemen. Dat vermoeden bestond al heel lang, maar het is nu echt bewezen. Maak je dus geen zorgen als je hier last van hebt: het is heel normaal. Je stelt je niet aan en de klachten verdwijnen vanzelf weer.

Dit blijkt allemaal uit onderzoeken van twee universiteiten: de University of Rochester Medical Center en de University of Illinois.

Vijfenzeventig vrouwen tussen de veertig en zestig jaar kregen allerlei cognitieve tests voorgeschoteld. Zo werd er bijvoorbeeld gekeken hoe goed ze nieuwe informatie konden leren en onthouden en of ze hun aandacht lang konden vasthouden. Daarnaast werd in kaart gebracht in hoeverre deze vrouwen last hadden van symptomen die bij de overgang passen, zoals opvliegers, slaapproblemen, depressie en angst. Ook werd hun hormoonspiegel gemeten.

Vrouwen die vooraf al klaagden over vergeetachtigheid, bleken inderdaad vaker een slechter geheugen te hebben. Ook het concentratievermogen was verminderd. Bovendien had deze groep vaker last van depressie, angst en slaapproblemen. De onderzoekers vonden overigens geen verband tussen geheugenproblemen en de hormoonspiegel.

De resultaten zijn geen verrassing voor vrouwen die rond hun vijftigste last krijgen van vergeetachtigheid of een 'mistig' brein. De onderzoekers bevestigen nu dus dat deze problemen echt bestaan.

Het is volgens de wetenschappers belangrijk dat we ons realiseren dat er echt cognitieve veranderingen plaatsvinden in deze fase van het vrouwenleven. Als een vrouw de overgang nadert en vergeetachtig is, moet dat niet weggewuifd worden of geweten worden aan een volle agenda. Het is geruststellend om te weten dat hun problemen normaal zijn.

Bron: nu.nl

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, hersenen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?