Jog & leef langer

Jog & leef langer

Sporten kost tijd, denk je misschien? Dat klopt. Het kost niet veel tijd natuurlijk, maar het is altijd weer een argument waarom je niet zou sporten. Tenzij je je realiseert hoeveel tijd je ervoor terug krijgt: zes levensjaren maar liefst, mits je een uurtje per week jogt.

Het kost je 108 dagen van je leven om tussen je twintigste en zeventigste een keer per week een uur te joggen, hebben Deense wetenschappers van het Bispebjerp University Hospital berekend. Maar in ruil daarvoor verleng je je leven met maar liefst zes jaar.

De onderzoekers deden een uitgebreide studie naar ongeveer 20.000 mannen en vrouwen tussen de twintig en drieënnegentig jaar. Alle resultaten hebben ze samengevat in de Copenhagen City Heart Study.

Er is wel een verschil tussen mannen en vrouwen: bij een tot twee uur joggen per week wordt de levensverwachting van mannen met 6,2 jaar verlengd. Voor vrouwen is dit 5,6 jaar.

De resultaten van dit uitgebreide onderzoek zijn in strijd met eerdere onderzoeken, waarin de gezonde aspecten van joggen in twijfel worden getrokken, of waarin gesteld wordt dat joggen zelfs schadelijk is voor de gezondheid.

Dit uitgebreide onderzoek concludeert juist dat joggen tot verschillende gezondheidsvoordelen leidt, waaronder een verbeterde zuurstofopname, een verlaagde bloeddruk, minder overgewicht, gezondere hart- en bloedvaten en een betere psychische gezondheid.

Het is volgens de onderzoekers beter om op een rustig tempo te joggen dan je helemaal je longen uit je lijf te rennen.

Bron: gezondheidsnet.nl

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, sporten, hardlopen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ook ik zou graag een loop schema willen zien(hebben).Wil heel graag met lopen beginnen ,maar de een zegt dit de ander zegt dat. Doe al jaren aan step aerobic en vind dat geweldig. In de zomer is het lekkerder buiten.Graag zie ik u reactie te gemoeten.

Marianne boot, 03 juni 2013

Dit artikel motiveert mij om weer met hardlopen te gaan beginnen na heel veel jaren. Wat ik mis in dit artikel is een verwijzing naar hardloopschema's. Graag zou ik advies ontvangen hoe ik het beste en het liefst zonder blessures het hardlopen weer kan starten. Zelf sport ik, ik tennis, wandel, doe yoga, fiets (af en toe) en ga naar de sportschool. Met vriendelijke groet, Helenka

Helenka Jindrov√°, 30 mei 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?