Vieze kranen

Vieze kranen

Als je wilt voorkomen dat je een griepje krijgt, wees dan vooral voorzichtig met kranen en andere handvatten op je werk. Die zitten namelijk vol bacteriën. In driekwart van de gevallen zijn ze zelfs 'officieel vies'.

Onderzoekers van Kimberly-Clark Professional bekeken 4.800 oppervlakten in verschillende kantoren, waar in totaal 3.000 werknemers huisden. Vooral de knoppen van de kraan in gemeenschappelijke keukens of de kantine bleken erg vies.

De onderzoekers keken naar de aanwezigheid van ATP op de oppervlakten. ATP zijn energiemoleculen die aanwezig zijn in dieren, planten, bacteriën, gisten en schimmels. Ook voedselresten bevatten veel ATP-moleculen.

Bij meer dan 300 gemeten ATP-moleculen bestempelden de onderzoekers de oppervlakte als 'officieel vies'. Dit bleek het geval bij driekwart procent van de kraanknoppen, bijna de helft van de magnetrondeuren, meer dan een kwart van de koelkastdeuren en iets meer dan twintig procent van de knoppen van automaten. Computermuizen, telefoons en koffieautomaten vielen in de categorie 'kan schoner'.

Een professor van de University of Arizona, Charles Gerba, hield nauw toezicht op de studie van Kimberly-Clark. Het bedrijf verkoopt schoonmaakattributen voor bedrijven en kantoren, dus een dergelijke uitkomst komt hen natuurlijk goed uit. Professor Gerba meent echter toch dat mensen zich meer zouden moeten realiseren dat er veel ziektekiemen in ruimtes als keukens en kantines aanwezig zijn.

“Mensen zijn zich bewust van de risico's op ziektekiemen in toiletten, maar dit onderzoek laat zien dat het zetten van koffie, het opwarmen van de lunch of simpelweg typen op een toetsenbord ook bacteriën kan verspreiden”, aldus Gerba.

Het is natuurlijk de vraag in hoeverre de onderzoekers de uitkomsten van dit onderzoek extra gewicht hebben gegeven, aangezien hun opdrachtgever belang heeft bij dergelijke resultaten. Duidelijk is wel dat je op je werk niet voorzichtig genoeg kunt zijn, omdat je makkelijk ziektekiemen mee naar huis kunt nemen.

Maar geen nood, de oplossing is simpel: Een klein flesje desinfecterende zeep in je tas doet wonderen.

Bron: gezondheidsnet

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, eten en drinken, bacteriën, hygiëne
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Griepbacterien? maak grappen... Griep is viraal

Felix, 29 mei 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?