10 lekker looptips

10 lekker looptips

Ben jij een fanatieke hardloopster, of wil je juist beginnen met joggen? Dan krijg je vast van alle kanten advies – of je bent zelf al op zoek op internet naar de beste trainingstips. Een trainingsschema is één ding, gewoon lekker lopen is minstens zo belangrijk. En hoe je dat doet? Tien tips.

  1. Begin je net met hardlopen? Tel dan geen kilometers, maar minuten. Hoe lang je loopt is veel belangrijker dan hoe ver. Afstanden komen later wel. Eerst lekker leren lopen.

  2. Een open deur misschien: koop goede schoenen. Met een paar goede schoenen doe je zo'n 800 kilometer. Dat is niet het belangrijkste: op goede schoenen loop je ook minder kans op blessures. Ga naar een gespecialiseerde hardloopwinkel waar ze je laten lopen op een loopband en opnames maken van de manier waarop jij je voeten neerzet. Aan de hand daarvan adviseren ze je over een paar perfecte schoenen voor jou.

  3. Wat is nou een lekker looptempo, waarbij je je conditie opbouwt, maar jezelf niet kapot maakt? Hou als maatstaf: je moet zoveel adem overhouden dat je kunnen blijven kletsen onderweg. Maar niet zoveel natuurlijk dat je een hele aria kunt zingen.

  4. Als het hard waait, vecht dan niet tegen de wind. Daar ga je aan kapot. Laat je tempo wat zakken bij tegenwind en ga juist wat harder lopen als je wind in de rug hebt. Je zult merken dat dat veel relaxter voelt én dat je precies even hard, of misschien wel sneller loopt.

  5. Luister naar je lichaam! Als je honger voelt, moet je eten. Eigenlijk is het dan zelfs al te laat. Loop nooit lang verder met een hongerig gevoel. Dat gaat ten koste van je prestatie en van je lichamelijke welbevinden.

  6. Luister ook naar je lichaam als het op pijntjes aankomt. Je kunt best door landerige vermoeidheid heen rennen, maar niet door echte pijn. Wees niet eigenwijs. Als je pijn hebt, moet je rust nemen en desnoods naar een fysiotherapeut of masseur gaan.

  7. Laat alles wat kan hangen, hangen. Je kaken, je schouders en je armen. Trek je schouders niet op tot je oren en schud af en toe je armen en handen lekker los. Daarmee voorkom je gespannen spieren na het lopen. Maak ook geen vuisten van je handen. Doe alsof je een rauw ei dat je niet pletten mag in je handpalmen houdt: zo blijven je handen ontspannen. Relax to the max!

  8.  Doe een vluggertje. Als je maar een kwartier hebt om te lopen, doe het dan toch! Een kwartiertje lopen is beter dan helemaal niet lopen.

  9. Loop liever iedere dag een klein rondje dan maar een keer per week een grote afstand. Daarmee bouw je je conditie veel minder constant op dan met iedere dag trainen. Wissel langzame loopjes af met wat snellere, maar zorg wel dat je rustige trainingen de bovenhand hebben. Die zorgen voor een ijzersterke basis.

  10. Kies een doel. Het is veel makkelijker jezelf te motiveren om te gaan lopen als je dat met een doel doet. Het doel maakt niet uit. Een vijf kilometer-wedstrijdje of een marathon: een doel is een doel!

Bron: womenshealthmag.com

Foto: marc dalio

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, hardlopen, sporten
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Goed artikel! Kijk alleen uit met eten voor het lopen, eet licht en laat er wel voldoende tijd tussen zitten anders krijg je daar ook weer last van... Mijn doel is de Dam tot Dam loop over 3,5 week. Ik ga 16 km rennen voor Metakids!

Marion Verstraten, 29 augustus 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?