Poets tegen dementie

Poets tegen dementie

Opvallend nieuws over tanden poetsen: doe je dat goed, dan heb je later minder kans op dementie. Regelmatig poetsen en flossen en daardoor je tanden en tandvlees gezond houden is natuurlijk sowieso belangrijk. Maar dit is een extra reden om er je best voor te blijven doen.

Amerikaanse wetenschappers zijn tot deze opvallende conclusie gekomen. Onderzoekers van de University of California volgen achttien jaar lang 5500 ouderen. Ze ontdekten dat onder ouderen die hun gebit goed verzorgden, minder vaak dementie voorkwam.

Het verschil was zelfs erg groot: de ouderen die hun tanden minder dan één keer per dag poetsten, liepen volgens de wetenschappers maar liefst 65 procent meer kans op het ontwikkelen van dementie dan mensen die hun tanden wel iedere dag poetsten.

Uit eerder onderzoek bleek al dat het goed schoonhouden van je gebit ook de kans op hartziekten vermindert: regelmatig poetsen voorkomt dat je mond een broeinest van bacteriën wordt. Die bacteriën zetten je immuunsysteem aan het werk. Dat is op zich niet erg – maar je immuunsysteem pakt ook goede eiwitten in je bloedvaten aan. En op termijn leidt dat er weer toe dat vetten zich opstapelen in je aderen, die daardoor vernauwen, en dat leidt weer tot hart- en vaatziekten.

Ook werd al eerder een verband aangetoond tussen tandvleesontstekingen en het krijgen van diabetes en beroertes. Tandvleesontstekingen voorkom je niet alleen met poetsen: ook flossen en stoken is belangrijk. Vergeet dat niet te doen na het tanden poetsen, al is het een vervelend klusje.

Want het gaat dus niet alleen om de gezondheid in je mond zelf. Volgens de onderzoekers in Amerika zijn het ook weer de bacteriën in de mond die zorgen voor een grotere kans op dementie. Ze kunnen namelijk doordringen tot de hersenen en daar ontstekingen veroorzaken die leiden tot hersenschade.

En ook niet onbelangrijk: met twee keer poetsen per dag hou je een stralende lach.

Foto: eli santana

Bron: gezondheidsnet

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, tandenpoetsen, gezondheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?