Red Dress Day

Red Dress Day

Heb jij een rood jurkje, een rode top of rode schoenen in de kast staan? Trek ze zaterdag aan! Het is dan Red Dress Day, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen: hart- en vaatziekten.

Zaterdag 29 september staat bij veel vrouwen rood aangekruist in de agenda. Het is dan niet alleen Wereld Hart Dag, maar ook Red Dress Day, een dag waarop speciaal wordt stilgestaan bij hart- en vaatziekten onder vrouwen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat een op de drie vrouwen daaraan overlijdt. Daarmee is het doodsoorzaak nummer één onder vrouwen.

Vrouwen verschillen van mannen als het gaat om het lijden aan hart- en vaatziekten. Zo krijgen vrouwen vaak pas op latere leeftijd dan mannen hart- en vaatziekten. Ook overlijden vrouwen vaker aan een beroerte dan aan een hartinfarct. Bij mannen is dit precies andersom. Bij vrouwen verloopt de slagaderverkalking ook anders dan bij mannen.

Toch weten artsen nog veel te weinig over de oorzaken van deze verschillen. Dat komt omdat onderzoek naar hart- en vaatziekten altijd is gedaan bij mannen. De resultaten uit deze studies kunnen niet zomaar toegepast worden op vrouwen, blijkt nu, omdat we dus zo verschillen van mannen. Hierdoor overlijden onnodig veel vrouwen aan hart- en vaatziekten.

Het is dus nu tijd om onderzoek te doen bij vrouwen. Bijvoorbeeld naar hoe hart- en vaatziekten zich bij ons ontwikkelen, hoe we deze ziekten kunnen voorkomen en hoe de behandelingen beter af te stemmen zijn op vrouwen. Daarmee zouden vrouwen in de toekomst net zulke goede zorg moeten krijgen als mannen.

Red Dress Day is er om precies voor deze problemen aandacht te vragen. De Nederlandse Hartstichting vraagt vrouwen zoveel mogelijk rood te dragen op deze dag, om te laten zien dat ze het extra onderzoek steunen en ook willen dat er meer duidelijkheid komt over de oorzaken en behandelmethoden van hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Het heet dan wel Red Dress Day, maar alle rode kleding mag: een rode jas, rok, blouse, schoenen of top is ook goed. Dus onthou: in plaats van Casual Friday is het vrijdag Red Friday.

Bron: hartstichting / tedx

Foto: Franklin Hunting

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, hart, gezondheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?