5 fietstips van Leontien

5 fietstips van Leontien

Met nog minder dan een maand te gaan tot aan Leontien Ladies Ride in Rotterdam Alexander is het natuurlijk hoog tijd om de voorbereiding serieus aan te gaan pakken. Hierbij een aantal tips van Leontien ter voorbereiding en ter motivatie!

TIP 1   Is je materiaal in orde?
Naast de lichamelijke voorbereiding voor de 20e van september is het ook belangrijk om het materiaal in orde te hebben. Uit eigen ervaring weet ik dat een licht lopende fiets het plezier vergroot en de inspanning die wij moeten leveren toch net wat makkelijker maakt. Gelukkig kon ik tijdens mijn actieve carrière altijd een beroep doen op professionele mecaniciens die er voor zorgden dat mijn fietsen tip top in orde waren. Daarna ben ik er achter gekomen dat het niet alleen belangrijk is om op tijd aandacht te besteden aan je spullen, maar ook dat het best een rustgevend momentje kan zijn op drukke dagen.
Begin maar eens met een schoonmaakbeurt; zeker als je fiets na de winter vooral in het schuurtje, garage of berging heeft gestaan. Gewoon een emmertje met sop pakken en met een spons het ernstigste vuil afspoelen. Daarna drogen en met smeermiddel alle onderdelen een beetje invetten.
Let wat dat betreft extra goed op het schakelmechanisme en natuurlijk de remmen. Check ook je banden; zijn ze nog voldoende op spanning en zitten er geen scheurtjes in? Als dat wel zo is; vervang de buitenbanden dan, want aan onderweg plakken heeft iedereen een hekel, toch?
Bij de wat grotere mankementen is het natuurlijk verstandig om een fietsvakman op te zoeken. Een servicebeurt kan wonderen doen; voor je fiets en je moraal! Hopelijk allemaal tot zondag 20 september! Meer informatie en inschrijven ga naar www.leontienladiesride.nl

TIP 2       Stap eens wat vaker op de fiets!
Wat is het deze zomer heerlijk fietsweer geweest! Ik hoop dat jullie, net als ik, hierdoor ook extra zin gekregen hebben in Leontien Ladies Ride! Misschien heb jij zelfs al een lekker stukje gefietst? Niet alleen heb je dan weer kunnen ervaren hoe zalig het is om actief te zijn in de buitenlucht, je hebt ook weer een beetje kunnen trainen.
Want ook al is Leontien Ladies Ride in Rotterdam geen wedstrijd of tocht waarin het om de snelheid draait; een beetje oefenen kan nooit kwaad. Laat de auto eens wat vaker staan en stap lekker op de fiets. Of het nu gaat om een boodschap doen, de (klein)kinderen naar school brengen of een gezellig ritje met je partner; alle beetjes helpen! Zelf vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om na een drukke (werk)dag aan het begin van de avond een ontspannen rondje te doen. Even lekker de natuur opzoeken geeft rust voor vandaag en energie voor morgen.
Zeker als het al een tijdje geleden is dat je meer dan een kilometer of 10 gefietst hebt is het goed om weer eens wat langer op het zadel te zitten. Zo kan je lichaam weer wennen aan de fietshouding en je spieren aan de beweging. Daarnaast is het ook een check om er zeker van te zijn dat je materiaal nog in orde is. Je hebt immers nog de tijd om bijvoorbeeld je zadelhoogte te veranderen of iets aan je fiets te laten herstellen.

TIP 3      Heb je de juiste outfit gevonden?
Hopelijk is het jullie een beetje gelukt om je oefenrondje voorzichtig wat groter maken? Als je er nog niet aan toegekomen mocht zijn, probeer dan echt even ruimte te maken in je misschien overvolle agenda! Je lichaam moet toch wennen om op 20 september die 35, 65 of zelfs 100 kilometer zonder problemen aan te kunnen.
Nu jullie (hopelijk) regelmatig een stukje verder fietsen en dus langer in het zadel zitten merk je als het goed is ook of je tevreden bent met je fietskleding. Naast de pasvorm en functionaliteit is het natuurlijk ook leuk om er goed en sportief uit te zien. Het aanbod van kwalitatief goede en betaalbare fietskleding is best groot. Er is dus keuze genoeg. Kijk hier maar eens op www.leontien.nl
Zelf hou ik van een outfit die lekker strak zit. Natuurlijk ben ik dat ook gewend vanuit mijn sportcarrière. Toen ging het natuurlijk om een leveren van een topprestatie, maar sporten met kleding die te ruim zit vind ik niet prettig. Zeker niet als er een beetje wind staat. 
Een goede fietsbroek is natuurlijk helemaal belangrijk. Voor sommige deelneemsters komt het gebruik van een short met zeem misschien wat overdreven over, maar een betere remedie tegen zadelpijn is er niet. Zorg er wel voor dat jij de nieuwe fietsbroek voor onze tocht in Rotterdam wel een aantal keer hebt uitgeprobeerd om eraan te wennen.

TIP 4      Ga jij The Challenge aan?
Gaat het fietsen je makkelijk af en fiets je langere afstanden met gemak weg, dan is ‘The Challenge’ misschien wel iets voor jou! Wist je al dat we dit jaar voor het eerst een extra uitdagende tocht van 100 km speciaal voor sportieve dames die van ‘een kilometertje meer houden hebben toegevoegd als onderdeel van Leontien Ladies Ride in Rotterdam Alexander? Dames die op zoek zijn naar een sportieve uitdaging kunnen meedoen aan één, of alle Challenges die onderdeel van de tocht zijn! Deelnemen aan The Challenge kan op mountainbikes en racefietsen, waarbij het dragen van een helm uiteraard verplicht is.
Één hint die wij al kunnen geven is dat je de mogelijkheid zal krijgen jezelf te meten met verschillende topsportsters, waaronder natuurlijk voormalig Olympisch kampioene Leontien Zijlaard-van Moorsel.
Wij zijn erg benieuwd wie van jullie het record van Leontien of één van de andere topsportsters dit jaar gaat verbreken. Een top prestatie die wij uiteraard extra zullen belonen! 
Meer weten over ‘The Challenge’? Bekijk hier een filmpje

TIP 5      Rust
Nu heb ik al gehad over fit worden, je fiets materiaal en -kleding verzorgen en het verlengen van de trainingstochtjes. Laten wij het nu maar eens hebben over, wat velen van jullie vast zal aanspreken: rust!
Zoals Joop Zoetemelk al zei: “De Tour win jij in bed!” Nu is onze uitdaging even iets anders dan over de Alpen of Pyreneeën koersen, maar dat rust belangrijk is in aanloop naar het leveren van een prestatie mag duidelijk zijn. Een herstelweek lijkt mij dus een prima idee.
Iedereen heeft het druk tegenwoordig en daarom is ontstressen super belangrijk. Dat kan natuurlijk op de fiets, maar ook door het gewoon even lekker een weekendje rustig aan te doen. Laat je maar eens goed in de watten leggen. Of bekijk eens een etappe in de Giro d’Italia of één van de wedstrijden waaraan de Roompot Oranje Peloton ploeg, waarvan mijn man Michael teammanager is. Goed voor de inspiratie!

Ik hoop dat ik jullie wat heb kunnen motiveren en dat mijn tips zullen helpen in de voorbereiding. Heb je je nog niet opgegeven? Dat kan HIER. Tot 20 september!

Groetjes,

Leontien

 

Trefwoorden van dit artikel: leontienladiesride, fietstips, gezondheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?