De slechtste drankjes en de beste alternatieven

De slechtste drankjes en de beste alternatieven

Door de juiste dorstlessers te kiezen, kun je je hongergevoel dempen, je metabolisme versnellen en de hoeveelheid calorieën per dag reduceren.

Tijdens een dieet letten we vooral op wat we eten, maar niet op wat we drinken. Dit is een veelgemaakte fout, want de calorieën in drankjes kunnen behoorlijk aantikken. De slechtste drankjes en de beste alternatieven:

Slecht drankje 1: frisdrank
In een blikje frisdrank zitten bijna 7 klontjes suiker. De liefhebbers van frisdrank  denken de oplossing te hebben gevonden in de lightvariant. Helaas bestaat er geen bewijs dat calorie-arme frisdranken bijdragen aan gewichtsverlies. Een studie toonde zelfs aan dat mensen dieetdranken nuttigen ter rechtvaardiging om meer te eten. Daarbij komt dat bijvoorbeeld colalight nog steeds fosforzuur bevat, wat slecht voor de nieren zou zijn. Skip dus frisdrank!

Alternatief: water
Frisdrank vervangen door water scheelt je honderden calorieën per dag. Maar dat is niet het enige voordeel van water drinken. Je metabolisme vertraagt al bij lichte dehydratatie van het lichaam. Uit wetenschappelijk onderzoek kwam naar voren dat mensen die 8 glazen water per dag drinken, meer calorieën verbranden dan mensen die 4 glazen water per dag drinken. IJskoud water drinken helpt ook je metabolisme licht te versnellen. Dit is niet aan te raden als je een gevoelige maag hebt.

Slecht drankje 2: energiedrankjes
Energiedrankjes kunnen net als frisdrank echte caloriebommen zijn. Zo bevat een flesje Extran zo’n 200 calorieën. Beetje zonde als je tijdens een spinsessie een groot deel van de calorieën die je verbrandt binnen een paar slokken er weer aan hebt. Houd jezelf tijdens het sporten gehydrateerd met water als je gewicht wilt verliezen en drink pas energiedrank als je langer dan een uur gaat sporten.

Alternatief: koffie of groene thee
Heb je een oppepper nodig, drink dan een kopje zwarte koffie. Een betere keus dan frisdrank of energiedranken. Het bakje troost bevat antioxidanten en geen calorieën. Het heeft ook een licht stimulerende werking op de stofwisseling. Drink de koffie wel zwart, want met melk en suiker wordt het effect van de verhoogde stofwisseling weer teniet gedaan. Groene thee bevat ook cafeïne en is tevens een middel om je stofwisseling te verhogen. Verwacht niet dat door het drinken van groene thee of koffie de kilo's er vanaf zullen vliegen. Zie het als een steuntje in de rug.

Slecht drankje 3: fruitsap
Wat kan er slecht zijn aan fruitsap? Het bevat antioxidanten, vezels en vitaminen.  Dit is echter niet te zeggen van de meeste “fruitsappen” in de supermarkt. Die bevatten vaak toegevoegde suikers en weinig echt fruitsap. Kijk daarom op het voedingsetiket naar het daadwerkelijke percentage fruitsap en de hoeveelheid toegevoegde suikers.

Alternatief: groentesap
Groentesap heeft alle goede eigenschappen van natuurlijk fruitsap en een stuk minder calorieën. Zo bevat een glas tomatensap 52 calorieën tegenover een glas sinaasappelsap dat 110 calorieën bevat.  Groentesap met pulp is ook nog eens rijk aan vezels die helpen het hongergevoel te stillen.

Slecht drankje 4: smoothies, milkshakes en ijskoffie
De temperatuur stijgt en wat is er dan lekkerder dan een ijskoude milkshake of smoothie. Of een ijskoffie op het terras. Pas op, een ijskoffie met alles er op en eraan is een caloriebom van 570 calorieën. En smoothies lijken zo gezond, maar worden in restaurants vaak aangemaakt met ijs en slagroom.

Alternatief: zelfgemaakte smoothies, milkshakes of ijskoffie
Thuis heb je alle controle op de ingrediënten die in je zomerdrankje gaan. Maak je smoothie of milkshake met vers fruit en magere yoghurt of melk en ijsklonten. Een ijskoffie kun je met natuurlijke smaakmakers als honing, ahornsiroop of kaneel oppimpen. Zo kun je toch nog van zomerse verwennerijen genieten zonder de overbodige calorieën.

Tip: Let ook op alcoholische versnaperingen. Cocktails zijn de meest beruchte dikmakers. Wil je toch genieten van een lekker glaasje alcohol? Leng dan witte of rode wijn aan met koolzuurhoudend water. Lekker fris en een stuk lichter!

Trefwoorden van dit artikel: calorieën, drinken, afvallen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

@nel kan met beide (bronwater en gefilterd kraanwater - gewoon kraanwater heeft soms vervelende bijsmaakjes, m.n. in combinatie met je wijntje) de verhouding en temperatuur moet je gewoon uitproberen

Karen, 11 augustus 2010

Aardig bedacht om rode of witte wijn met koolzuurhoudend water te verdunnen. Maar wat als je geen koolzuurhoudende dranken kunt verdragen? Kan dit ook met gewoon bronwater, of koud kraanwater?

nel verhaeg, 15 juli 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?