Met een sausje

Met een sausje

Zon, zee, strand en 's avonds lekker barbecuen. De ideale zomerdag. Toch kan het een beetje wringen: lekker eten én er in je bikini slank uit willen zien. Een simpele, maar doeltreffende tip: let op de sausjes! Want je wordt er dikker van dan je denkt.

Een sausje over je barbecuespies of hamburger is heerlijk. Maar vaak zijn het juist de sausjes waar je ongemerkt erg van aankomt. Ook in light-producten zitten meer calorieën dan je denkt. Daarom hier de vijf meest populaire sauzen op een rijtje: hoeveel calorieën zitten er per eetlepel in en wat zou je als alternatief kunnen gebruiken.

Mosterd: 0 - 5 calorieën

Mosterd is het beste sausje dat er is. Er zijn heel veel mosterdsoorten waarin helemaal geen calorieën zitten. En zelfs in honingmosterd zitten maar vijf calorieën per eetlepel. Bovendien schijn je van mosterd veel energie te krijgen en is het goed voor je verbranding.

Ketchup: 15 calorieën

In ketchup zitten nauwelijks calorieën, denken de meeste mensen. En dat is ook zo: een eetlepel ketchup bevat maar 15 calorieën. En dat is precies de valkuil bij ketchup: de meeste mensen spuiten een flinke kwak op hun bord, 'omdat het toch niet echt ongezond is' - waardoor ze uiteindelijk meer calorieën binnen krijgen dan ze denken.

Barbecuesaus: 20 calorieën

Voor barbecuesaus geldt ongeveer hetzelfde als voor ketchup. Er zitten slechts 20 calorieën in een eetlepel, maar mensen eten er vaak veel van.

Een goed alternatief voor ketchup en barbecuesaus is salsasaus - liefst zelfgemaakt natuurlijk, die is het gezondst. Maar zelfs de meeste salsasauzen uit blik bevatten al minder zout en suiker dan ketchup. Als je de ketchup toch niet kunt weerstaan, spuit dan een portie ter grootte van een euro op je bord, om lekker in te dippen, in plaats van een enorme kwak.

Sladressing: 45 - 70 calorieën

In de meeste sladressings, zelfs de light-varianten, zitten 45 tot 70 calorieën per eetlepel. En meestal doe je er wel meer dan één eetlepel van over je sla. Zo maakt de dressing je salade behoorlijk calorierijk.

Een smaakvol alternatief is balsamico-azijn. Daar zitten geen calorieën in. Je kunt natuurlijk ook je eigen sladressing maken, met bijvoorbeeld olijfolie, azijn, citroensap en/of kruiden.

Mayonaise: 100 calorieën

Mayonaise is een echte dikmaker, maar het is o zo lekker. In volvette mayonaise zitten 100 calorieën per eetlepel. De light-varianten zijn iets minder ongezond, maar ook een stuk minder smaakvol.

Een verantwoorde variant is de mix met mosterd: roer een halve theelepel mayonaise door een eetlepel mosterd. Zo heb je die lekkere smaak van mayo, gemixt met de pittige smaak van mosterd. En er zitten veel minder calorieën in.

 

Bron: Women's Health

Trefwoorden van dit artikel: afvallen, calorieën
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Light mayo minder ongezond??? Hahaha daar moest ik wel even om lachen, maar wel minder calorieën inderdaad.. Handig overzichtje! Bedankt voor de tips.

Annie, 29 oktober 2015

staat mij wel aan mayonaise met mosterd maar een halve theelepel mayonaise en een eetlepel mosterd bijeen dan heb je wel niet veel saus , kun je er niets bij doen om meer saus te krijgen natuurlijk met niet te veel caloieén

schoenaers marie-josé , 17 september 2015
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?