Sultana, een gezond tussendoortje?

Sultana, een gezond tussendoortje?

Zijn Sultana’s goed voor je? Of kun je beter een boterham als tussendoortje eten?

‘Wil je een koekje?’ vraagt een collega.
‘Nee, dank je, ik heb Sultana’s bij me,’ antwoord je tevreden met jezelf. Ben jij even verantwoord bezig! Want, Sultana’s worden in de markt gezet als een gezonde snack. Net als overigens vele andere muesli- of fruitrepen. Maar zijn ze wel echt zo verantwoord?

Consumentenbond

Meer dan een jaar geleden nam De Consumentenbond 23 snacks van A-merken onder de loep, waaronder koeken, granenrepen en rijstwafels. De producten werden vergeleken op basis van aantal calorieën en de aanwezigheid van slechte vetten, suiker, zout en voedingsvezels. Ook de informatievoorziening op de verpakking werd beoordeeld.

Snack-a-Jacks
De Snack-a-Jacks van Quaker komen het beste uit de bus. Per rijstwafel worden slechts 27 kilocalorieën geconsumeerd. Ook het suikergehalte is laag. Op de tweede plaats staan de Happers van Peijnenburg. De snacks bevatten relatief weinig verzadigd vet en zouten. De Mueslireep van Ravensbergen was volgens de Consumentenbond de beste koop, gezien de lage prijs van 93 eurocent en het lage gehalte slecht vet en zout.

Veel suiker
Zoete tussendoortjes als de repen van  Sultana Yofruit en Zonnatura kwamen  minder goed uit de test. Ze bevatten veel suiker. De hartige hapjes bevatten vaak juist meer zout dan gezond is. Vooral Sultana Hartig en Sultana XL vielen op dit punt negatief op. Verder scoorden Wasa Sandwich, Verkade Crunchsticks en Zonnatura Chocorijstwafels een onvoldoende op het gebied van verzadigde vetten.

Per drie verpakt
Veel tussendoorkoeken zijn dus niet zo gezond als ze in reclames worden neergezet. Bovendien zitten koeken zoals Liga, Evergreen of Sultana per twee of meer verpakt. Je eet automatisch zo’n heel pakje op, terwijl daarmee het hele idee van een tussendoortje eraan gaat. Één Sultanakoekje bevat zo’n 55 calorieën, dus een pakje Sultana levert 165 calorieën.

Boterham versus Sultana
Met deze informatie in je achterhoofd kun je misschien beter een boterham als tussendoortje nemen. Een snee brood bevat meer gezonde voedingsstoffen dan een pakje Sultana. Buiten dit verschil in voedingsstoffen, levert een sneetje bruin brood met halvarine en beleg 140 calorieën op. Dat is nog minder dan een pakje Sultana.

Trefwoorden van dit artikel: Tussendoortje, voeding, Sultana, calorieën
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ja, een boterham met beleg is misschien wat minder calorieën, maar een pakje Sultana's van 165 kcal is niet verkeerd en veel bevredigender qua koekjes. Als je 6 eetmomenten per dag hebt bij bijvoorbeeld 1660 kcal per dag, past een pakje Sultana's daar heel goed in.

Mary van de Weerd, 07 december 2023

Ik heb aids.

JeMoeder, 20 januari 2022

Hallo, ik ben een vrouw van 20 jaar oud, ik heb altijd wat aanleg gehad om snel dik te worden. Maar door de jaren heen is dit er gelukkig wel bijna helemaal af gegaan. Mijn probleem is alleen, ik zit nog steeds net op het randje, de laatste kilo's gaan er maar niet af. Ik sport redelijk veel en eet ook gezond. Volkoren producten, magere zuivel, fruit en groente. Wel heb ik moeite met tussendoortjes, ik eet dus wel elke dag een pakje sultana's of iets dergelijks omdat ik echt dol ben op koolhydraten. Waardoor zou ik dit kunnen vervangen? En eerlijk gezegd van een appel bijvoorbeeld raak ik niet verzadigd. Bedankt

Gwen, 11 februari 2014

Ik ben een zeer intensieve fietser (ong. 1200-1700 km/maand). Tijdens mijn ritten neem ik vaak sultana koekjes mee. Volgens dit verslag is dit geen goed idee? Wat raad u dan wel aan als "brandstof" tijdens het fietsen?

Jos Vermeulen, 27 september 2013

ik ben sinds een paar weken aan het lijnen want ik moet nodig afvallen. Ik woog 88 kilo en vanmorgen 83.7 kilo. Afgelopen vrijdag bij mijn dietiste geweest die mij vroeg welke tussendoortjes ik nam. Ik vertelde haar dat ik Sultana's neem of een plak ontbijtkoek. Zij raadde het me alletwee af omdat daar teveel koolhydragen inzitten. Nu kreeg ik weer trek om 15.00 uur en toen heb ik maar een hard gekookt eitje genomen. Wat eten jullie als tussendoortje? groetjes Walter

Walter, 01 september 2013

inderdaad niet zo een goed idee een sultana. beter een boterham met kaas

Santos, 13 februari 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?