Laat je huid niet roosten door de laptop

Laat je huid niet roosten door de laptop

Lekker op de bank internetten met de laptop op schoot. Deze bezigheid blijkt gevaarlijker te zijn dan ze lijkt. Want het ‘toasted skinsyndrome’ ligt op de loer.

Bij het ‘toasted skin syndrome’ (geroosterde huidsyndroom) krijgt de huid opmerkelijke verkleuringen door de hitte die van de laptop af komt. De temperatuur kan oplopen tot 50 graden. Dit blijkt uit onderzoek van de University Hospital Basel.

Huidkanker
De gekleurde vlekken worden donkerder naarmate de huid vaker verwarmd wordt. De aangetaste huid lijkt op huidbeschadiging die je krijgt door blootstelling aan de zon. Het ‘toasted skin syndrome’ kan leiden tot permanente huidbeschadiging en uiteindelijk zelfs tot huidkanker.
Niet alleen laptops kunnen deze beschadigingen veroorzaken. Het syndroom was al eerder ontdekt bij mensen die werken bij verwarmde bronnen, zoals bakkers en glasblazers. Maar ook mensen die regelmatig een warmtekussen gebruiken lopen risico.

Onvruchtbaarheid
Uit eerdere onderzoeken bleek al dat de kans op onvruchtbaarheid bij mannen vergroot kan worden door laptopgebruik op schoot. Dit zou komen door de temperatuurstijging in de schoot die leidt tot balbroei. En dergelijke balbroei kan de productie van zaadcellen negatief beïnvloeden, en daarmee de vruchtbaarheid doen afnemen. Het grootste deel van die temperatuursstijging werd echter veroorzaakt door de samengeknepen dijen, noodzakelijk om de laptop in evenwicht te houden.

6 tot 8 uur per dag
Grote laptopfabrikanten hebben nu een waarschuwing in hun gebruikershandleiding staan. Wie met een laptop op schoot wil werken, kan er beter iets onder leggen zodat de huid niet wordt aangetast door de warmte. Gematigde laptopgebruikers hebben voorlopig echter niets te vrezen voor het geroosterde huidsyndroom. De patiënten die tot nu toe met laptopgerelateerde huidklachten onderzocht zijn, brachten enkele weken tot maanden zo’n 6 tot 8 uur per dag door met de laptop op hun schoot.

Trefwoorden van dit artikel: huid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hoi, Ik heb er last van ik dacht eerst dat het aan me MS lag maar dat is ook niet zo. Ik vraag me af of dit ook nog kan worden behandeld.

Elisabeth, 03 juni 2015
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?