Eet jezelf jong
Wie wil er nou niet zo lang mogelijk jong blijven uitzien? En dat kan al heel eenvoudig, door te weten wat je eet. Want van sommige voedingsmiddelen blijf je extra jong. Dit zijn er twintig op een rijtje.
Blauwe bessen
Ze zitten vol met vezels, vitamines en
mineralen. Maar vooral: er zitten heel veel antioxidanten in blauwe
bessen. Die beschermen je huid en hersenen tegen ouder worden.
Wilde zalm
Hoe ouder je wordt, hoe meer je
hersenen aftakelen. Dat proces kun je tegengaan door veel omega-3
vetten te eten. Die zitten onder meer in wilde zalm. Omega-3
beschermt je hersenen, huid, ogen, hart en gewrichten tegen
veroudering. Het beste is om minimaal 350 gram vette vis per week te
eten.
Pistache nootjes
Deze groene nootjes hebben niet alleen
veel voedingswaarde, ze hebben ook een groot voordeel boven andere
noten: er zit een schilletje omheen. Uit onderzoeken blijkt dat je er
maar liefst 40 procent minder van eet dan van noten die al gepeld
zijn. Logisch, want je bent een stuk langer bezig met het eten van
één nootje.
Whey eiwit
Als je ouder wordt, neemt je spiermassa
af – met ongeveer 1 procent per jaar. Minder spieren betekent een
minder goed werkende verbranding en minder kracht, stabiliteit en
coördinatie. Gelukkig kun je daar zelf veel aan doen: met
krachttraining hou je je spiermassa in stand en als je er ook nog wat
whey eiwitten aan toevoegt (een bijproduct van melk), dan hou je deze
veroudering lang tegen. Je kunt deze whey eiwitten gewoon bij de
drogist kopen. Doe iedere dag een schepje bij je smoothie of in je
yoghurt en je blijft lekker sterk!
Griekse yoghurt
Wist je dat er in Griekse yoghurt
dubbel zoveel eiwitten en half zoveel suiker zit dan in normale
yoghurt? Neem Griekse yoghurt waar ook probiotica aan toegevoegd is.
Dat is goed voor je darmflora. In Griekse yoghurt zit ook minder
lactose dan in normale yoghurt, waardoor het makkelijker te verteren
is.
Koffie
Ja echt! Koffie heeft een slechte naam
omdat veel mensen er suiker en melk aan toevoegen. En dan is het niet
per se goed voor je gezondheid. Maar pure koffie is goed voor je
hart, blijkt uit veel onderzoeken. En je loopt ook minder kans op
diabetes type 2 en Parkinson als je regelmatig een kopje koffie
drinkt.
Barramundi
Barrawatte?! Barramundi is een nieuwe vissoort
die je steeds vaker op menu's van restaurants ziet. Je vindt het ook
in het visschap van veel natuurwinkels. Het is een heel licht visje,
met maar de helft van de calorieën van zalm maar wél net zoveel
omega-3 vetten.
Haver
De meeste mensen eten niet genoeg
vezels. Een eenvoudige manier om meteen veel vezels binnen te
krijgen, is een portie haver eten. Haver vult heel erg goed, dus je
hebt minder snel honger, waardoor je minder gaat snaaien en minder
aankomt.
Rode wijn
Nee, dit is geen tikfout. In rode wijn
zit een antioxidant genaamd resveratrol. Uit onderzoek blijkt dat
resveratrol het afsterven van cellen in de hersenen en het hart
tegengaat. Een goede reden dus om een lekker wijntje te drinken!
Vrouwen kunnen het 't beste bij één glas per dag houden, mannen
mogen er in principe twee.
Spinazie
Als ergens veel voedingsstoffen in
zitten, is het in spinazie. Het is nog hartstikke makkelijk te
bereiden ook, en met van alles te combineren: omeletjes, pasta,
salades – noem maar op. Spinazie is rijk aan een stofje dat luteïne
heet en dat is weer goed tegen de veroudering.
Maïs
Maïs is niet alleen hartstikke lekker,
er zit ook een bepaald vezeltje in dat je beschermt tegen kanker.
Onderzoekers denken dat de vezel IP6 in maïs de deling van
kankercellen tegengaat.
Granen
Er is veel discussie over granen en hoe
goed die zijn voor je lichaam, want er zitten veel koolhydraten in en
daar word je dik van. De waarheid is dat granen cholesterolopbouw in
je bloedvaten tegengaan. En zoals met veel dingen in het leven geldt
voor granen ook: gebruik het met mate.
Kaneel
Wetenschappers hebben ontdekt dat de
insulinepiek na de maaltijd minder hoog wordt als je kaneel eet. Hoe
lager de piek, hoe minder kans dat je lichaam veel vetten uit je
maaltijd opslaat. Doe dagelijks een snufje kaneel op je yoghurt, in
je koffie of door je smoothie. Dat smaakt niet alleen fantastisch,
het is dus ook goed voor de lijn. En er zitten veel antioxidanten in
kaneel.
Donkere chocolade
Je hebt het vast al vaker gelezen:
extra pure chocolade is goed voor je. Vooral voor je hart.
Wetenschappers hebben bewezen dat 30 gram extra pure chocolade per
dag zorg voor een lager gehalte aan slecht cholesterol (LDL) en een
hoger gehalte aan goed cholesterol (HDL) in je bloed. Eet wel
chocolade dat voor tenminste 70 procent uit cacao bestaat.
Curcuma
Dé reden om eens te experimenteren met
Indiase kruiden: uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het kruid
curcuma, dat currie zijn gele kleur geeft, kankercellen kan
vernietigen. De reden: curcuma gaat de vorming van bloedvaten in
kankercellen én het bewegen van de cellen zelf tegen. Je hoeft
natuurlijk niet naar een Indiaas restaurant om curcuma te eten; je
kunt er ook gewoon een of twee theelepels van toevoegen aan je kip,
groente of rijst.
Zoete aardappelen
Ze smaken niet alleen lekker, in zoete
aardappelen zit ook lycopeen. Dat beschermt je huid tegen UV-stralen.
De vitamine C in zoete aardappelen zorgt voor de aanmaak van
collageen en dat zorgt weer voor een gezonde huid.
Groene thee
Van groene thee word je jonger! Japanse
onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die drie koppen groene thee
per dag drinken, een stuk minder snel verouderen dan mensen die dat
niet doen. De reden: groene thee zorgt voor versterking van je
DNA-structuur.
Watermeloen
In tomaten zit (net als in zoete
aardappelen) lycopeen, in wortels zit beta-caroteen en in watermeloen
zit beide! Watermeloen beschermt dus je huid én repareert cellen die
beschadigd zijn door UV-stralen.
Hennep
De meeste mensen weten dat er in zalm
veel goede omega-3 vetten zitten. Dat dat ook het geval is bij
hennep, is veel minder bekend. Hennepzaad en -olie zijn natuurlijke
vochtinbrengers. Ze zorgen voor vocht in je huid en gaan daardoor
schadelijke verouderingseffecten tegen. Eet de zaadjes rauw, of voeg
olie toe aan je dagelijkse maaltijden.
Regenboogforel
Je hebt hierboven al gelezen dat zalm
een heel goed voedingsmiddel is om veroudering tegen te gaan. Voor
forel geldt hetzelfde. Je lichaam heeft gezonde vetten nodig omdat
die je cellen beschermen en een langer leven bevorderen. Een extra
reden om forel te eten is omdat er veel EPA in zit. Dat is een
vetzuur dat de productie van het zogenaamde stresshormoon (cortisol)
tegengaat. Bak de forel in olijfolie voor extra gezondheidseffecten.
Foto:
flickrBron:
livestrong.com
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Heel goed is ook Avocado voor je weerstand. Pas vooral op de "goedgekeurde" kankerverwekkende E nummers en Aspartaam e.d soms staan ze er niet als E nummers op de verpakking. Het boekje "Weet wat je eet" van Corinne Couget is heel verhelderend.
agnes, 05 oktober 2012
Griekse yghurt is zalig, ik maar ik heb toch even een vraagje,. Hoe zit het met het vetpercentage, ik dacht dat in griekse yoghurt bijna 10% vet zit, vergis ik mij daarin?
En als er echt zoveel vet in zit, wat is dan verstandig? Kiezen voor meer eiwit of kiezen voor minder vet?
Wie kan mij helpen?
inge de munter, 05 oktober 2012
Broccoli bevat ook heel veel anti oxidanten en heeft daarmee toch ook een beschermende factor tegen kanker?
Gr.,
Mariëlle
Mariƫlle Gouw, 04 oktober 2012
Ik heb ook gehoord van tomaten (anti oxidanten)ook goed voor de huid.
Monique, 04 oktober 2012
Eindelijk een voedingslijstje wat niets met reclame te maken heeft. Ik ga vandaag nog op zoek naar die barramundivis! Ook ga ik een snufle kaneel in de koffie proberen. Helaas ben ik allergisch voor bosvruchten. Is er een alternatief voor de blauwe bes? Gr, Vera
Vera, 04 oktober 2012