Tomaten beschermen

Tomaten beschermen

Je bent zo rood als een tomaat, zeggen ze wel eens als je na een dagje zonnen verbrand bent. Maar laten tomaten je nou net beschermen tegen verbranden. En tegen het ouder worden van de huid. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Dat het eten van tomaten zorgt voor bescherming van de huid, ontdekten wetenschappers aan de Newcastle University.  

Ze lieten tien vrouwen twaalf weken lang dagelijks vijf eetlepels (55 gram) tomatenpuree met tien gram olijfolie eten. Tien andere vrouwen kregen alleen de olijfolie. Het waren allemaal vrouwen tussen de 21 en 47 jaar.  

Aan het begin en aan het einde van het onderzoek werden de vrouwen blootgesteld aan UV-straling. De tomatenpuree-eters bleken na de twaalf weken 33 procent beter beschermd te zijn tegen verbranding. Zij werden minder rood van het UV-licht. De zonbescherming van de tomatenpuree was vergelijkbaar met die van zonnebrandcrème met een SPF van 1,3.  

Het beschermende ingrediënt in de tomaten blijkt lycopeen. Dat is een antioxidant, die de ontstekingsreactie van de huid en de UV-schade vermindert. Antioxidanten gaan ook het verouderingsproces van de huid tegen. Als je veel antioxidanten eet, krijg je minder snel rimpels.  

 Overigens kun je beter ketchup, tomatensoep of tomatensap eten als het je om de antioxidanten gaat. In bewerkte tomaten zitten er namelijk veel meer dan in pure tomaten.  

 Bron: gezondheidsnet

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, antioxidanten, huid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?