Eet je huid mooi

Eet je huid mooi

Je bent wat je eet. Wist je dat dat vooral geldt voor je huid? Dat je van chocolade of frietsaus pukkeltjes kunt krijgen weten de meeste vrouwen wel. Maar dat veel meer voedingsmiddelen een grote invloed op je huid hebben, is veel onbekender. De 10 slechtste happen voor je huid.

1. Bewerkt eten

Het is zo makkelijk om af en toe snel een magnetronmaaltijd uit het supermarktschap te pakken, maar echt gezond is het niet – al ziet het er nog zo smakelijk uit. In veel bewerkt en voorverpakt voedsel zit helemaal geen leven meer. Tijdens het bewerken zijn alle levende enzymen en voedingsstoffen afgebroken. Mensen die veel van dit soort voedsel eten, krijgen dus een tekort aan deze stoffen. En dat zie je in hun huid. Hoe hoger de kwaliteit van de dingen die je eet, en hoe puurder het is, hoe beter het is voor je gezondheid en je huid.

In magnetronmaaltijden zit vaak ook weinig water. In al het eten, en dan vooral in groente en fruit, zit normaal gesproken veel water. Dit water draagt bij aan een goede vochtbalans in je lichaam en dat is belangrijk, want je organen hebben water nodig om goed te kunnen functioneren. Voor de huid is water ook essentieel: het helpt de huid te ontgiften en reguleert de natuurlijke olieproductie van de huid.

2. Niet-biologisch eten

In niet-biologisch voedsel zitten vaak hormonen, pesticiden en schimmels. Die kunnen op veel manieren slecht voor je gezondheid zijn. Sommige hormonen en pesticiden verstoren je verbranding. Ons lichaam herkent de chemicaliën vaak niet en daarom kunnen ze ontstekingsreacties veroorzaken.

Daarbij zitten in biologisch geteelde groente twee of zelfs drie keer zoveel vitamines, mineralen en sporenelementen dan in 'normaal' geteelde groente. Al deze voedingsstoffen zijn de bouwstenen voor een gezonde huid. Hoe meer je lichaam ervan krijgt, hoe beter je huid er dus zal uitzien.

3. Plofkip en kistkalf

Dieren die gefokt worden in de bio-industrie krijgen vaak cocktails van groeihormonen en antibiotica toegediend, om te voorkomen dat ze ziek worden. Bovendien krijgen ze niet het voedsel dat ze in de natuur ook zouden eten, maar worden ze volgepropt met dingen waarvan ze snel vet. Als je zo'n stuk vlees eet, krijg je automatisch een deel van het dieet van het dier én de cocktail aan hormonen en antibiotica binnen. Dit kan ervoor zorgen dat je eigen hormoonhuishouding uit balans raakt en dat kan weer leiden tot ontstekingsreacties en acne.

Vlees is sowieso een product dat je lichaam niet zo makkelijk verteert. Als je er niet voldoende water bij drinkt en vezels bij eet, kan het zorgen voor blokkades in je spijsvertering. En dat is ook weer slecht voor je huid.

4. Melkproducten

Melkproducten zorgen voor slijmvorming in ons lichaam. Daardoor blijven bacteriën blijven 'plakken' en dat kan weer ontstekingsreacties opleveren. Het is daarom eigenlijk beter niet teveel melkproducten te eten en drinken en om te kiezen voor hormoonvrije varianten, liefst in hun zo natuurlijk mogelijke vorm, dus volle melk en yoghurt. Dat is namelijk minder bewerkt dan het halfvolle of magere product.

5. Frituur

Als olie tot hoge temperaturen wordt verhit, gaan de vetten oxideren. Door gefrituurd voedsel te eten, krijg je oxidanten in je lichaam. Die zijn niet goed voor je, in tegenstelling tot antioxidanten, die wel heel goed voor je zijn. Olie die lang in de frituur zit en meerdere malen verhit wordt, is nog slechter voor je lichaam. De vetten worden namelijk steeds dikker. Dikke vetten breekt je lichaam maar heel moeizaam af. Ze vergroten het risico op hartfalen en verslechteren de bloedcirculatie en de stofwisseling. Dat leidt weer tot een gebrek aan zuurstof in je huid, waardoor je er ouder uit gaat zien.

6. Zoetstoffen en kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen

Stoffen als aspartaam en andere kunstmatige smaakmakers zijn maar al te bekende toevoegingen aan een gemiddeld Nederlands voedingspatroon. Aspartaam zit bijvoorbeeld in light frisdranken en zoetjes voor in de koffie. Eigenlijk zijn het stoffen die je helemaal niet in je lichaam zou moeten krijgen. Ze hebben geen enkele toevoeging als het gaat om voedingswaarde en ze zorgen voor irritaties, die kunnen leiden tot ontstekingen en verstoringen van de hormoonbalans. En het ergste: ons lichaam breekt deze chemicaliën niet af maar slaat ze op in het weefsel.

7. Supplementen van slechte kwaliteit

Veel mensen nemen geregeld voedingssupplementen, maar weten niet precies wat de oorsprong van deze supplementen is – of wat er precies in zit. Meestal zijn deze pillen massaproductie en zitten ze vol vulstoffen en verborgen ingrediënten waar je als consument geen weet van hebt. Daarom is het belangrijk om supplementen te kiezen met een keurmerk, een serienummer en een vervaldatum. En neem niet teveel. Van teveel vitamine A of zink wordt je huid bijvoorbeeld lelijker, omdat het water onttrekt.

8. Suiker

Veel suiker tast je immuunsysteem aan, en daardoor kun je sneller ziek worden. Bovendien kan een zwakker immuunsysteem voor acne en andere ontstekingen op de huid zorgen. Suiker is een goede voedingsbodem voor bacteriën. Hoe meer bacteriën in je lichaam, hoe slechter je huid wordt.

9. Cafeïne

Twee tot drie kopjes koffie – of een andere cafeïnehoudende drank – leiden tot een hoger cortisolniveau in ons lichaam. Cortisol, dat ook wel bekend staat als het stresshormoon, stimuleert het verouderingsproces van de huid. Het beschadigt de huid, de huid wordt er dunner van. Hoe dunner je huid, hoe vatbaarder 'ie is voor lijntjes, rimpels en een doffe uitstraling.

Koffie staat ook bekend als urineafdrijvend en stimuleert daarom dehydratatie. Hoe beter gehydrateerd het lichaam is, hoe gezonder de huid.

10. Granen met veel gluten

Gluten zijn een soort eiwitten die in tarwe en andere granen voorkomen. Granen die wij veel eten. Uit onderzoeken blijkt dat maar liefst 40 procent van de volwassenen in meer of mindere mate gevoelig is voor gluten. Heb jij die gevoeligheid, dan kan je lichaam ontstekingsreacties vertonen als je veel gluten eet. Als je een ontsteking in je lichaam hebt, is dat altijd in de huid te zien. Probeer bij huidklachten eens wat minder producten met gluten te eten; vaak helpt dat. Eten waar gluten in zitten zijn pasta, brood en bier. Je kunt je ook bij de dokter laten testen op een eventuele glutenallergie.

Bron: livestrong

Foto: Frank A.

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, groente, vitamines, gezondheid, huid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ongelofelijk.. hoe kun je nou denken dat 'plof'kip slecht is voor je huid? hormonen gebruiken voor vlees is in Nederland ten strengste verboden, en er wordt veel gecontroleerd. doordat 'plof'kippen veilig binnen zitten hebben ze (amper) antibiotica nodig. Ze eten gewoon veel tarwe en drinken water. dat is gewoon gezond!

Stella, 13 maart 2013

Geinig te lezen dat melkproducten niet goed zijn, terwijl elders op de site staat: Elke dag een glas melk is heel goed voor je, want het levert voordelen op voor je gezondheid als je ouder wordt. Op latere leeftijd zijn melkdrinkers namelijk fysiek fitter dan mensen die geen melk drinken. Bovendien hebben ze een betere balans. Zie dat het artikel is overgenomen van livestrong, was er niet iets met die meneer...?!

Annet, 13 maart 2013

beste, ik vind de tips heel belangrijk, fijn om te weten....vraag mij alleen af, wat kan ik nog op mijn boterhammetje eten ? kun jij mij wat tips geven ? vaak neem ik bio stoop met een plakje kaas samen ! is dit fout ? m vr gr Marion

marion Damoiseaux-In de Braekt, 13 maart 2013

Ben ik met Anna eens. Graag een lijstje met produkten die wel goed en gezond voor je zijn, niet alleen voor je huid, maar voor je hele lichaam.

Antoinette, 12 maart 2013

Waar blijft mijn reactie en.....hoe oud is dit artikel dat jullie nu sturen? Er staan reacties van september eb jullie sturen dit verslag in maart, 7 mnd. Later.

Anna, 12 maart 2013

Jammer, eet je mooi, staat er......daarna een hele riedel wat niet goed is. Waar blijft de positieve informatie?? Wat is nu wel goed om te eten. Daar krijg je meer inspiratie van dan een hele lijst van wat niet goed is. Positief stimuleren heet dat......

Anna, 12 maart 2013

9. Caffeine slecht voor je.. En lees nu dit artikel ook op deze site: "best drankje ooit" http://www.leontien.nl/artikel/2169/leontiennl/eten_en_drinken/de_beste_drankjes.aspx Site staat vol artikelen simpelweg vertaald uit andere bronnen en daardoor krijg je dergelijke tegenstrijdigheden.

Tom, 22 september 2012

Als ik dit zo lees zit er overal wel wat ongezonds wat blijft er nu nog over om te eten????

Diana voerman, 14 september 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?