Ruim de helft van vrouwen negeert vervaldatum make-up

Ruim de helft van vrouwen negeert vervaldatum make-up

Brits onderzoek toont aan dat vrouwen hun gezondheid schaden als ze vervallen cosmetica blijven smeren. Maar het risico op huidinfecties nemen vrouwen voor lief. Zelfs als de kleur en de geur van make-up of cosmetica verdwijnen, blijven ze de smeersels gebruiken.

Ben je er nog niet uit wat je van Sinterklaas wilt? Bij deze een nuttige suggestie: nieuwe mascara, oogpotlood, foundation, lippenstift of parfum. En gooi direct je oude cosmetica weg. Want uit onderzoek van het Britse onderzoeksbureau Opinium Research onder 3813 vrouwen blijkt dat ruim de helft van de vrouwen (66 procent) make-up blijft gebruiken wanneer de houdbaarheidsdatum al verstreken is. Sterker nog, 15 procent weet niet dat cosmetica een houdbaarheidslimiet kent. 73 procent weet ook niet welke ingrediënten in make-up zitten.

Irritatie
De onderzoekers ontdekten niet alleen dat veel vrouwen voorbijgaan aan het feit dat cosmetische producten een houdbaarheidsdatum hebben, maar dat veel vrouwen ook niet weten dat verouderd make-up gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Volgens Dr Chris Flower, algemeen directeur van de Britse Cosmetic Toiletry and Perfumery Association, kan langdurig gebruik van vervallen cosmeticaproducten tot huidirritatie of huiduitslag leiden. Ook infecties van de huid of een gevoelige huid zijn het kwalijke gevolg. Flower zegt hierover: ‘Consumenten zijn zelf de grootste bron van mogelijke besmetting van cosmetische producten.’ Volgens de expert zorgen sommige bacteriën en schimmels afkomstig van onze huid ervoor dat cosmetische producten bederven.

Weggooien
James Endersby, directeur van Opinium Research: ‘Voeding heeft een vervaldatum. Mensen denken niet twee keer na om bedorven melk of brood weg te gooien, dus waarom denken mensen dat het bij cosmetica anders is?’.

Vervaldatums

Tijd dus om je voorraad make-up eens grondig op te schonen. Houd deze harde cijfers bij de hand. Mascara blijft meestal 4 tot 6 maanden goed, oogschaduw bewaart 18 tot 24 maanden, een oogpotlood 18 maanden. Lipstick en gloss doet zijn werk 12 tot 24 maanden, eye- en lipliner 18 maanden en parfum is goed voor 36 maanden.

Door de redactie van Dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: make-up, huid, huidirritatie, houdbaarheid make-up
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?