Moeders dragen bij aan eetproblemen dochters

Moeders dragen bij aan eetproblemen dochters

Heel goed dat je bezig bent met een gezond gewicht. Maar let op dat je geen lijnobsessie krijgt, die je overdraagt op je kinderen. Want tienermeiden worden twee keer zo vaak op het idee gebracht te lijnen als ze dat hun moeder ook zien doen, blijkt uit recent Engels onderzoek. Het onderzoek onder 13 tot 19 jarige meiden toont dat ze een grote druk voelen om dun te zijn.

Commentaar van ouders, de houding van vrienden en beelden van dunne fotomodellen en idolen zet 15 % van tienermeiden aan om regelmatig aan de lijn te gaan. Dit cijfer verdubbelt als de moeder tobt met haar eigen gewicht, zegt het onderzoek. 35% Van de tieners wiens moeder regelmatig aan de lijn is, ziet diëten als iets dat er bij hoort.

Eetstoornis
Van de 2500 meisjes die gevolgd zijn, maakt 93% zich wel eens zorgen over haar gewicht. Meer dan driekwart heeft vriendinnen die aan de lijn zijn. Bij meer dan de helft geeft familie commentaar op wat ze eten, een kwart kent iemand met een eetstoornis. Deskundigen waarschuwen dat je zorgen maken over je gewicht op jonge leeftijd het risico op anorexia kan verhogen. Opvoedingsexpert Tam Fry vertelt aan De Telegraaf dat het niet gewenst is dat kinderen diëten. Ze stelt dat ouders er op toe zouden moeten zien dat kinderen gezond eten, zonder de nadruk te leggen op het gewicht.

Uit Amerikaans onderzoek bleek onlangs dat driejarige meisjes al dun willen zijn. Zo wilden zij niet spelen met dikke poppen en kozen zij de dunne poppen als ’vriendin’.

Aantal meldingen anorexia verdubbeld
In Nederland is in de jongste leeftijdscategorie (15 tot en met 19) het aantal meldingen van anorexia in de periode 2005- 2009 verdubbeld ten opzichte van de periode 1985-1989. Hoogleraar psychiatrie Wijbrand Hoek presenteerde onlangs de cijfers. „We zien dat meisjes al op de basisschoolleeftijd beginnen met lijnen. Dat leidt in de meeste gevallen niet tot anorexia, maar kwetsbare meisjes lopen wel meer risico”, aldus Hoek.

Trefwoorden van dit artikel: anorexia, eetstoornis, eetproblemen, afvallen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wat een nare kop boven dit artikel, moeders voelen zich al schuldig genoeg als hun dochter een eetstoornis heeft. Ik weet dit uit ervaring, ook weet ik nu dat dit onzin is.

een moeder, 24 december 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?