Voeding van de week: kalkoen

Voeding van de week: kalkoen

Kalkoen is een echte klassieker voor het kerstmenu. Maar hoe gezond is kalkoen eigenlijk? Nou, heel gezond. Dit gevogelte past uitstekend in een gezonde leefstijl. Lees over alle gezondheidsvoordelen van kalkoen

Met een portie van 140 gram kalkoen krijg je de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid foliumzuur binnen. Bovendien is kalkoen een rijke bron aan vitamine B, B1, B6, zink en kalium. Deze voedingstoffen houden je cholesterolgehalte op peil, gaan geboorteafwijkingen tegen, verminderen de kans op kanker en hart- en vaatziekten, steunen zenuwfuncties, versterken het immuunsysteem, regelen de bloeddruk en helpen in het genezingsproces. De hoge hoeveelheid vitamine B6 helpt de vertering een aardig handje, waardoor je minder snel aankomt in gewicht. Niet verkeerd zo’n stukje kalkoen.

IJzer en proteïne
Kalkoen bevat enorm veel proteïne. Bovendien is het vlees een ongekende bron aan ijzer. Wanneer je het eet met spinazie of andere ijzerhoudende groenten, wordt de ijzeropname dankzij de kalkoen zelfs geoptimaliseerd.

Winterdip
Kalkoenvlees is ook een rijke bron van vitamine D. In deze donkere winterse tijd een erg belangrijke vitamine, want een uitstekend wapen tegen een winterdepressie.

Vet vel

Gevogelte is erg mager, en dus bijzonder goed verteerbaar. Dat is met kalkoen zeker niet anders. Bij gevogelte zit het vet meestal onder de huid. Als je bezig bent met afvallen, is het verwijderen van het vel dus zeker een aanrader. Kalkoen mét vel bevat immers maar liefst tien procent méér vet dan kalkoen zonder vel. Verwijder het vel pas voor het consumeren, want recente studies hebben aangetoond dat bij het koken van pluimvee met vel, de natuurlijke sappen behouden blijven, terwijl het vet van het vel niet in het vlees sijpelt.

Trefwoorden van dit artikel: voeding van de week, kalkoen, voeding, afvallen, proteïne
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?