Fit worden met je hond

Fit worden met je hond

Heb je wel eens aan je hond gedacht als sportmaatje? Een trouwere bondgenoot zul je niet vinden. Bovendien profiteert niet alleen jouw gezondheid, maar ook die van je hond wanneer jullie samen flink bewegen. Leontien doet 5 leuke suggesties voor sporten die je samen met je hond kunt doen.

Wil je op regelmatige basis met je hond gaan bewegen, breng dan eerst een bezoek aan de dierenarts. Die kan hem controleren op eventuele hart-, long- of andere gezondheidsproblemen. Ook is het belangrijk om je hond te laten checken op artritis of musculoskeletale aandoeningen. Ga dus niet zomaar uit het niets een half uur met je hond rennen.
Bouw de duur en intensiteit van jullie gezamenlijke work-out geleidelijk op en zorg dat je een vaste routine aanhoudt. Regelmaat is belangrijk voor je hond en vormt een extra stok achter de deur voor jezelf.

Wandelen
Een stevige wandeling is de ideale vorm van bewegen voor zowel mens als hond. De gezondheidsvoordelen voor jou: een sterker hart, verlaging van bloeddruk, meer energie, sterke botten en een verlaagd risico op depressie. Bij honden kan regelmatig wandelen de kans op gedragsproblemen verkleinen. Er bestaat geen vaste richtlijn voor de lengte en duur die een hond moet lopen. Het is leuk om samen met je hond geleidelijk naar een doel toe te werken, waarbij je het tempo en de duur van de wandeling geleidelijk opvoert. Naast wandelen zijn er ook andere sporten mogelijk die je samen met je hond kunt doen.

Dansen met je hond

Als wandelen je niet kan bekoren, is dansen met je hond misschien iets voor jou. Ja, je leest het goed, dansen. Dogdancing is een sport voor iedereen die graag traint met zijn of haar hond en die dansen en muziek leuk vindt. De sport is geschikt voor iedere leeftijd. Dogdancing is ontstaan uit gehoorzaamheidsoefeningen die werden uitgevoerd op muziek. Wil je meer informatie hierover, neem dan een kijkje op de website doghouserock.nl.

Rennen
Hardlopen is een goede manier om beide energie kwijt te raken en aan een goede conditie te werken. Informeer of jouw ras hond geschikt is voor het rennen van lange afstanden. Zo heeft een labrador meer behoefte aan een flink stuk rennen dan een bulldog. Wacht tot je pup volgroeid is en bouw het renschema geleidelijk op tot een rondje van 30 minuten. Dit moet 5 minuten warming-up, 20 minuten rennen en 5 minuten cooling down bevatten.
Probeer zoveel mogelijk over onverharde paden te lopen en laat je hond in het zelfde tempo meelopen. Honden zijn minder hoog dan mensen en daarom minder goed zichtbaar in het verkeer. Laat je hond daarom aan de kant van de berm lopen. Wanneer je 's avonds gaat hardlopen is het verstandig om je hond een reflecterend tuig of vest om te doen, zodat hij goed opvalt voor ander verkeer.

Behendigheidstraining
Bij deze sport is het de bedoeling dat je hond zo snel en foutloos mogelijk een parcours aflegt met een aantal toestellen. De toestellen zijn verdeeld in (hoogte)sprongen, raakvlaktoestellen, doorgangen (zoals bijvoorbeeld de tunnel) en paaltjes. Jij rent mee, en loodst je hond door middel van verbale en nonverbale communicatie het parcours door. Bij deze training werken jullie beide aan je conditie, terwijl je hond ook zijn coördinatie verbetert.

Skaten
Deze sport is een gevaarlijke bezigheid met een ongetrainde pup. Voor je het weet rol je de bosjes in, omdat jouw pup een vogel ziet. Maar skaten met een gelijnde volwassen hond is veilig met de passende training. Voor je hond is het doel om naast je te rennen zonder aan de lijn te trekken. Je kan dit gedrag stimuleren door je hond te belonen wanneer ze in de juiste positie rent.

Nog meer suggesties:

  • Met de frisbee spelen
  • Voetballen (koop hiervoor een bal die geschikt is voor een hond)
  • Fietsen
  • Zwemmen
  • Bergwandelen

Trefwoorden van dit artikel: bewegen, sporten, huisdier, hond, conditie opbouwen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?