Hoofdpijn? Misschien heb je gewoon dorst...

Hoofdpijn? Misschien heb je gewoon dorst...

Droge mond, dorstig, hoofdpijn, lusteloos, hartklachten...Als je een vochttekort hebt geeft je lichaam steeds sterkere signalen door dat je water moet gaan drinken.

Je weet het waarschijnlijk wel...Maar het kan geen kwaad om er eens bij stil te staat dat je lichaam voor meer dan de helft uit water bestaat. Het zit in de cellen, in de ruimtes daartussen en in het bloed. En al dat water in je lichaam heeft tal van levensbelangrijke functies.

Voedingsstoffen
Zo neemt water voedingsstoffen op, die daardoor gemakkelijker door de darmwand kunnen worden opgenomen in het bloed. En water absorbeert ook afvalstoffen, die zo door het bloed vervoerd kunnen worden. Door de vorming van zweet houdt water bovendien je lichaamstemperatuur op peil. Met het verdampen van zweet verlies je warmte.

Vochtgehalte op peil
Het zal je inmiddels duidelijk geworden zijn dat het van cruciaal belang is om je vochtgehalte op peil te houden. Mannen, die voor 63% uit water bestaan, moeten dagelijks ongeveer 2,5 liter vocht binnenkrijgen. Vrouwen hebben meer vetweefsel en bestaan voor 52% uit water. Zij hebben aan 2,3 liter genoeg.

Hoofdpijn

Als je meer dan een halve liter vocht verliest, merkt de hypothalamus dat je aan het uitdrogen bent. De hypothalamus is een klier diep in de hersenen. Die signaleert onder meer dat het bloed minder waterig is en bezorgt je dan een gevoel van dorst. Drink je op zo'n moment niet, dan geeft je lichaam een heftiger sein. Want wie meer dan 2% van zijn lichaamsgewicht aan vocht kwijtraakt, krijgt hoofdpijn en wordt lusteloos.

Fataal
Een vochtverlies van 3 tot 5% geeft hartklachten. En verlies je meer dan 20%, dan kun je niet meer navertellen dat je dorst had. Maar dat gebeurt alleen als je minstens 3 dagen zonder drinken in een droge omgeving doorbrengt.

Dorst lessen

Kom je om van de dorst, dan zou het volgens sommige mensen niet verstandig zijn om koffie en thee te drinken. Want daar zou je alleen maar meer van uitdrogen. Maar volgens het Voedingscentrum is dat een typisch broodjeaapverhaal. Met een kop koffie of thee krijg je net zo veel vocht binnen als met een glas water. Alleen zorgt cafeïne ervoor dat je vocht sneller uitscheidt. Daarom moet je na het drinken van een paar koppen koffie vaker naar de wc.

Alcohol
Van alcoholische versnaperingen droog je wel uit. Alcohol blokkeert de werking van het anti-diuretisch hormoon. Dat hormoon stimuleert de terugwinning van water door de nieren. Dus wanneer je alcohol drinkt, wordt juist minder water teruggewonnen met als gevolg dat je urine wateriger is dan normaal. Daarom moet je na een aantal biertjes ook vaak naar de wc en krijg je bovendien dorst.

Door de redactie van Dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: water, gezondheid, hoofdpijn, dorst
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?