Overtollige waterkilo’s zijn eenvoudig te lozen

Overtollige waterkilo’s zijn eenvoudig te lozen

Vochtretentie kan zorgen voor een opgeblazen en lusteloos gevoel. Gelukkig kun je overtollig watergewicht eenvoudig elimineren binnen een korte tijd.

Overmatige consumptie van natrium, uitdroging, medicijnen en hormonen, al deze zaken kunnen leiden tot het vasthouden van vocht, genaamd vochtretentie. Ironisch genoeg is onvoldoende water drinken de meest voorkomende reden van vochtretentie. Maar het kan ook samenhangen met een aantal ziektes. Het is daarom verstandig om eerst bij een arts te laten controleren of je met ziektegerelateerde vochtretentie kampt, voor je met de volgende 4 stappen de overtollige waterkilo’s te lijf gaat.

Stap 1: Drink veel water
Drink water in plaats van suikerhoudende dranken zoals fruitsap of frisdrank. Vervanging van suikerhoudende dranken door water zal je lichaam beter gehydrateerd houden. Dit voorkomt uitdroging, een veelvoorkomende oorzaak van vochtretentie. Vind je ‘gewoon’ water te vlak smaken, dan kun je met schijfjes citroen, limoen, grapefruit of sinaasappel smaak toevoegen. Ook lekker in water is munt, gember of komkommer. Al deze smaakmakers bevatten geen natrium of overbodige calorieën.

Stap 2: Cardiovasculaire oefeningen

Cardiovasculaire beweging zoals joggen, fietsen of aerobics zorgen voor een verhoging van de hartslag en zetten de zweetklieren in werking. Dit vergroot de dorst en houdt de vochtbalans in je lichaam onder controle, wat essentieel is bij het voorkomen van vochtretentie.

Stap 3: Geef het zout door

Zout is een belangrijke oorzaak van vochtretentie. Strooi daarom zo weinig mogelijk zout over je eten en kies zoutvrije smaakmakers zoals limoensap, basilicum, tijm en andere verse kruiden. Wees ook alert op natrium in bewerkt voedsel, zoals pizza, soepen, sauzen of kant- en klaarmaaltijden. Bewerkt voedsel bevat over het algemeen te veel natrium-,kalium-of calciumzouten, omdat het hierdoor meer smaak krijgt en langer houdbaar blijft.

Stap 4: Eet vers voedsel
Zorg dat je dagelijks meer verse voeding consumeert. Dus eet veel vers fruit en groenten en volle granen. Magere eiwitten en complexe koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam beter functioneert en helpen je totale natriumconsumptie verminderen. Magere eiwitten zitten onder andere in kip en kalkoen. Complexe of ‘langzame’ koolhydraten zitten in bruine rijst, pasta en volkoren pasta, aardappelen, volkoren brood en havermout.

Trefwoorden van dit artikel: water, voeding
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Het is meer een vraag, Leontine.. Door ziekte en daardoor al jarenlang gebruik ven prednison, heb ik erg veel last van cellulitus in bovenbenen.. wat ik ook probeer, niets helpt. . heb jij een tip hierover ? Ik ben 56 jr 1.63 M en 51 kilo en doe veel aan bewegen . Alvast bedankt en hele fijne feestdagen voor jullie allemaal !

Berry, 24 december 2010

Beste Leny, In de inleiding van het artikel staat dat vochtretentie kan samenhangen met bepaalde ziektes. Ook kan het samenhangen met het gebruik van bepaalde medicijnen. Vermoed je dat dit bij jou het geval is, dan is het verstandig dit met je behandelend arts te bespreken in plaats van zelf er iets aan proberen te doen. Veel succes ermee!

Redactie Leontien, 05 oktober 2010

Fijn om deze artikelen zomaar te kunnen lezen! Zelf top ik nu al 6 jaar met steeds zwaarder worden, (ik ben nu 67 j.) Bij mij is het onstaan bemerkte ik toen ik medicijnen kreeg voor de artrose-pijnen, en de bloeddruk ook veel te hoog bleek. Dus dat zou een oorzaak kunnen zijn. Maar nu kan ik onder dit onderkopje: " overtollig watekilo's kwijtraken" niet terug vinden, of er ook kruiden zoals b.v.b. peterseli en dergelijke zijn, om dat overtollige vocht ook kwijt te raken. Kunt u mij a.u.b. hier over adviseren?

leny lautenbach smits, 05 oktober 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?