Cranberry's tegen blaasontsteking

Cranberry's tegen blaasontsteking

Vrouwen hebben vaker last van blaasontsteking dan mannen. Veel water drinken helpt, maar hoe zit het met cranberry’s en vitamine C?

Als vrouw heb je een kortere urinebuis die ook nog eens dicht bij je anus zit. Daardoor krijg je gemakkelijker bacteriën in je blaas dan een man. Het slijmvlies van je blaas kan dan gaan ontsteken en soms doet de urinebuis ook mee. Je merkt blaasontsteking vaak door een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen. Je moet vaak naar het toilet, maar er komt steeds maar een klein beetje. Je kunt ook een drukkend of pijnlijk gevoel hebben in de onderbuik.

Water
Heb je veel klachten, ga dan naar je huisarts. Die zal waarschijnlijk  antibiotica voorschrijven. Vallen de klachten mee, drink dan in ieder geval veel water om je blaas schoon te spoelen. Artsen raden minimaal 2 liter per dag aan. Ook ter voorkoming van blaasontsteking. Je kunt bovendien cranberrysap proberen, of vitamine C.

Cranberry's
De cranberry bevat behalve vitamine C ook zogenoemde proanthocyanidinen. Die zorgen er niet alleen voor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, maar ook dat aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt. De bessen zijn hierdoor waarschijnlijk effectief bij het voorkomen en bestrijden van blaasontsteking.

Nierstenen
Overdrijf niet met het drinken van cranberrysap, want meer dan 1 liter per dag lijkt de kans op nierstenen te vergroten. Het drinken van 50 tot 100 ml per dag heeft geen negatieve gevolgen voor de gezondheid. Wie cranberrysap niet lekker vindt, kan ook verse of gedroogde cranberry's eten, of capsules nemen.

Vitamine C
Het zou ook preventief en genezend werken om elke dag 500 tot 1000 mg vitamine C in te nemen. Dit zou de zuurgraad in de blaas op peil houden waardoor de blaas minder gevoelig wordt voor ontstekingen. De werking hiervan is net als bij cranberry’s niet wetenschappelijk bewezen, maar tot 2000 mg per dag kun je dit volgens het Vitamine informatie bureau veilig uitproberen. Gebruik dan wel tabletten. Want met een extra sinaasappeltje per dag kom je er niet: voor 1000 mg vitamine C, moet je ongeveer 18 sinaasappels eten.

Door de redactie van Dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: voeding, blaasontsteking, water, drinken, groente en fruit
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ja inderdaad cranberry werkt heel goed tegen blaasontsteking, het voorkomt het, dat is nog beter. Ik neem al sinds jaren cranberry-tabletten

agnes van den cruijce, 02 december 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?