Bereid je vlees met verstand

Bereid je vlees met verstand

In allerlei diëten wordt er al op gehamerd. De combinatie van sommige producten zorgt voor een snellere toename van gewicht. De manier waarop we ons eten bereiden kan ook schade toebrengen aan ons lichaam. Voortgeschreden-versuikeringseindproducten (AGE) zetten je verouderingsproces zelfs in de vijfde versnelling.

Het is een verzamelnaam voor eiwitten die onherstelbaar beschadigd zijn, doordat er suikergroepen (zoals glucose) aan verankerd zijn en het eiwit is gedegenereerd.  Wanneer je teveel van deze AGE’s in je lichaam krijgt –leeftijd speelt daarbij geen rol- is de kans groot dat je chronische ziekten ontwikkelt, die je normaal pas jaren later zou kunnen krijgen. AGE’s vormen zich wanneer droge en extreme verhitting ervoor zorgt dat suiker en vet zich omzetten in proteïne-moleculen, krimpen en bruin/zwart worden. Verschroeide biefstuk, het krokante laagje om de kip en de goudkleurige broodkorst. Het zijn allen AGE’s

Water werkt
Wanneer je tijdens het koken water gebruikt, verminder je de kans op deze AGE’s aanzienlijk. Maar altijd met water koken is natuurlijk redelijk saai en wie wil er nu niet af en toe zo’n lekkere bruine ribeye? Er zijn gelukkig een aantal manier waarbij je, zelfs met korte verhitting, de AGE’s tot een minimum kunt beperken wanneer je grilt of bakt.

Weg met vet
Omdat de AGE’s zich vormen als vet wordt verhit, is het verstandig om zo min mogelijk vet te eten. Groenten zijn natuurlijk een prima vervanger en wanneer je proteïnen eet, kies dan voor vis of kip zonder velletje. Wil je toch vlees eten, kies dan voor een magere soort.

Vruchten bieden uitkomst
Marineer vlees met een mix van citroen, ananas en andere citrusvruchten. Niet alleen vermindert dit de opbouw van AGE’s, het zuur uit de vruchten neutraliseert deze ook. Vergeet de marinademixen uit de supermarkt, want daar zitten kunstmatige suikers in, wat juist de AGE’s bevordert. 1 theelepel citroensap, 2 eetlepels koriander, 2 teentjes knoflook en vier eetlepels olijfolie. Over de kip of het vlees en minimaal een uur marineren. Voilà!

Inpakken
Gebruik tijdens het grillen altijd bakpapier onder en op het product en verpak magnetronmaaltijden altijd in plastic. Beiden zorgen ervoor dat het vocht in het eten blijft en geen AGE’s ontstaan

Kort maar krachtig
Smoor de biefstuk en kip en grill het daarna maar twee minuten. Smaakt goed en ziet er prima uit, maar wel zonder AGE’s.

Trefwoorden van dit artikel: AGE, water, afvallen, dieet
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Natuurlijk is het beter om niets te eten waar een bruinverbrand korstje aan zit, maar je moet er ook voor zorgen dat je vlees (en eigenlijk alle eiwitrijke producten) niet te lang verhit,, want anders maak je de eiwitten kapot en kan het lichaam deze niet meer als bouwstoffen gebruiken. Tevens verliezen ze daardoor hun zwaarverteerbaarheid, waardoor je snel in gewicht kunt toenemen, omdat de koolhydraten nu massaal in de bloedbaan komen in de vorm van suikers. Het lichaam breekt het teveel aan suikers af en slaat dit op als vet.

Fred Sibeijn, 11 augustus 2009

Heb je ook tips voor vegetariërs? Groetjes!

Marjolein, 30 juni 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?