Officieel bewezen: homeopathie werkt niet

Officieel bewezen: homeopathie werkt niet

Hoewel veel mensen gebruik maken van homeopathie, is er geen enkel wetenschappelijk bewijs leverbaar dat de alternatieve geneeswijze werkt. Dit blijkt uit een studie van het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE).

Het KCE bestudeerde alle internationale wetenschappelijke studies over homeopathie voor twintig aandoeningen. Voor geen enkele aandoening vond het een onomstotelijk bewijs van werking. Wat directe werking betreft, doet homeopathie het nog slechter dan de drie andere alternatieve geneeswijzen die het KCE al onderzocht: osteopathie, chiropraxie en acupunctuur.

Zorgverzekering

Het KCE is een Belgische organisatie die beleidsmakers op basis van onderzoeken adviseert als het gaat om de gezondheidszorg. De organisatie raadt de Belgische overheid formeel af homeopathie terug te betalen via de ziekteverzekering. Het kenniscentrum acht het bovendien zeer gevaarlijk als klassieke behandelingen worden uitgesteld of verhinderd omwille van homeopathie. In Nederland wordt homeopathie niet standaard vergoed. Wel bieden veel verzekeraars het in een aanvullende verzekering aan.

Aan hetzelfde lijden

Het woord homeopathie betekent letterlijk ‘aan hetzelfde lijden’. De homeopathie stelt dat als je door bepaalde stoffen ziek wordt, dit in een sterk verdunde oplossing genezend kan werken. Mensen zoeken om uiteenlopende redenen toevlucht tot deze alternatieve geneeswijze. Bijvoorbeeld om milde allergieklachten te verhelpen. Maar ook om psychische problemen aan te pakken.

Placebo-effect
Volgens het KCE zijn er ook zeker mensen die baat hebben bij de homeopathie. Maar dat is een placebo-effect. De behandeling zelf helpt de patiënt niet verder, maar het idee dat die behandeling dat zou doen, wel.

Trefwoorden van dit artikel: gezondheid, homeopathie, alternatieve geneeswijze
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Homeopatie werkt niet PUNT UIT

waarheid, 19 januari 2021

Homeopathie werkt niet volgens u? Hoe verklaart u het volgende. Ik heb CVS en blijvende problemen na een rubella-infectie als volwassene opgelopen. Infectie vastgesteld met titel:1000. Ik neem af en toe een homeopatische nozode rubella 30K. Mees tal heb ik een opstoot van rode uitslag voor er een verbetering optreedt. Onlangs nam ging ik weer een nozode halen en er gebeurde niets. Toen ik na verloop van tijd het buisje met korrels nader bekeek, bleek mij door de apotheker een middel tegen mazelen ter hand te zijn gesteld ipv tegen rodehond. Als alles een placebo-effect mocht zijn, waarom had ik dan geen enkele reactie op een moment dat ik het verkeerde middel nam en mij daar niet van bewust was? En nu gij...

ronald vermeulen, 15 mei 2019

Homeopathie werkt zeker wel. Ik spreek uit ervaring. Het placebo - effect is onjuist. Bij baby's en dieren helpt het ook... dus dat kán helemaal geen placebo zijn... Uit onderzoek bewezen... Dit is puur een verhaaltje om de farmaceutische industrie te verdedigen, maar dat valt niet te verdedigen; het is gewoon winst maken en gif geven. Ik raad mensen aan om met uw klachten naar een klassieke homeopaat te gaan!

Dirk H., 30 april 2018

Homeopathie werkt wel. Waar denkt men dat de reguliere geneeskunde van af stamt. Homeopathische middelen moet op een andere manier getest worden. Men zegt placebo effect? Dat heb je niet bij kleine kinderen en dieren. Mijn zoon bijna 3 jaar heeft er ook baat bij. En zo houd ik de antibiotica buiten de deur. Ik vind dat er wel strengere regels moet komen. Homeopaten moeten een medische achter grond hebben. En niet iedereen mag zich homeopaat noemen.

Eveline, 11 april 2018

http://www.smithsonianmag.com/smart-news/1800-studies-later-scientists-conclude-homeopathy-doesnt-work-180954534/

Erik Van der Mark, 31 juli 2017

Leontine, Schrijf jij nou maar gewoon over wielrennen en aanverwante zaken. Wat is jouw belang om dit negatieve bericht op je website te plaatsen?

L. van den Assum, 23 juli 2017

Vereniging tegen kwakzalverij kan geen inhoudelijke argumenten bieden om de claim van de Zwitserse overheid dat homeopathie werkt te weerleggen. VtK verlaagd zich tot drogredenaties en speelt op de man (lees onder de gordel). http://www.kwakzalverij.nl/1437/Gelovige_homeopaten_vallen_in_Zwitsers_mes . Hier het rapport van de Zwitsers: http://rd.springer.com/book/10.1007/978-3-642-20638-2/page/1#

Sindala, 23 januari 2014

Homeopathie werkt wel en misschien is het wel eerlijker dan de reguliere geneeswijze

rens, 15 maart 2013

Homeophatie werkt!!! Mijn 3 maanden oude zoontje had last van eczeem. Toen hij 5 maanden was en ik met hem naar de homepaat ben geweest. Was binnen 2 weken over. Met 9 maanden kwam de eczeem weer terug nadat we een weekend naar centerparcs waren geweest. Ik weer naar de homeopaat en weer verdween zijn eczeem binnen 2 weken. Ook ik zelf heb baat gehad bij homeophatie met mijn woede aanvallen

Resa, 05 oktober 2012

Tja, wetenschappers kunnen niet hard maken dat het werkt en daarom geloven ze er niet in. Dat vind ik begrijpelijk. Veel mensen hebben baat bij homeopathie. Dat is mooi. Ik niet, maar hoera..de reguliere zorg bestaat ook, daar kan ik beter terecht. Er is voor elk wat wils.(was dat laatste maar waar..) Een placebo heeft mij ook eens geholpen, dat is natuurlijk het allermooiste en nog goedkoop ook.

Marieke Londo, 18 september 2012

Ik ben het volledig eens met Elise Vollebrecht. Dit is grote onzin en zeer kortzichtig. Ook ik heb 35 jaar lang andere ervaringen. Welke criteria hanteert deze 'wetenschap' . Wat wil zij bewijzen, in opdracht van wie en met welke belangen? En wat is het belang van Leontien om dergelijke onzin te publiceren? Iedereen weet dat er honderdduizenden mensen zijn die het levende bewijs zijn dat homeopathie werkt. Wat is het belang om zogenaamd te bewijzen dat het niet werkt?

Conny Coppen, 11 juni 2011

Sorry, Dit is grote onzin en zeer kortzichtig en echt niet goed onderzocht. Homeopathie werkt wel degelijk en dat is mijn ervaring al 40 jaar lang!

Elise Vollebregt, 11 juni 2011

Dag Leontien,het beste en meest objectieve bewijs is mijn nichtje die door homeopathische medicijnen op de leeftijd van 5 maanden van haar klachten af kwam.Ze huilde dag en nacht en bleek o.a darmproblemen te hebben die deze dokter opspoorde en verhielp tot opluchting van de ouders en familie Ik werk zelf in de reguliere zorg en zou het prachtig vinden als er samengewerkt wordt in plaats van elkaar in de haren te zitten!Want ik weet dat homeopathie wel degelijk werkt,ook in het geval van een patientje,Ewout,jaren geleden opgegeven door de reguliere medici en doordat ouders begonnen met homeopathisch medicijnen,al tijdens de ziekenhuisopname,heeft ook hij het gered! En ik betwijfel of alle medicatie die in de reguliere zorg worden gebruikt allemaal wetenschappelijk onderzocht zijn? Met vriendelijke groeten,Ellen

Ellen, 10 juni 2011

Homeopathie stamt al uit het oude griekenland en werkt! Ik had een vleesboom en al maanden vloeiingen, in overleg met de huisarts naar de homeopaat, een maand na inname van de medicijnen verdwenen de vloeiingen en zijn niet meer teruggekomen,ook met gordelroos had ik heel goede ervaringen.

joke heijnen, 10 juni 2011

ik gebruik geriafos van dr.vogel door mijn evenwichtstoornis ben ik het gaan gebruiken in het jaar 2000 ik ben tussendoor gestopt en na een week merkte ik het al dat het fout ging en weer gestart zelfs mijn kleine tia zijn verdwenen ik ben ook niet zo voor alternatief maar dit heeft mij geholpen en neem het nog steeds het wordt niet vergoed.

dula roesink, 10 juni 2011

Ik gebruik sinds ik in de overgang zit de homeopatie om alle klachten te onderdrukken, en in tegenstelling tot mijn tantes ga ik er fluitend doorheen. Geen nachtelijke zweetbuien, goede vochtregulering, geen opvliegers en geen rusteloze benen meer. Dankzij homeopatische medicamenten. Dus de reguliere zorg mag zeggen dat het niet werkt, zolang ik er baat bij heb luister ik toch niet naar wat anderen zeggen. Vind het alleen heel erg jammer dat het zo erg duur is, maar dat terzijde.

Hetty, 10 juni 2011

Beste lezers, het bovenstaande artikel is geschreven naar aanleiding van een publicatie van KCE en geen mening van Leontien of de redactie. Hopelijk een mooie aanleiding om uw eigen mening en bevindingen met anderen te delen. Vanuit de redactie is het in elk geval geenzins de bedoeling om uw persoonlijke mening te bekritiseren. Groet, redactie Leontien.nl.

Redactie Leontien.nl, 09 juni 2011

Hallo Leontien, jammer dat de homeopatie zo alweer in een slecht daglicht wordt gezet. Heb zelf altijd in het reguliere wereldje gezeten en ik denk inmiddels dat de ene niet zonder de andere kan. Onze zoon was binnen een paar weken aan zijn 6e antibiotica kuur toe en zag er uit als een biafra kindje. Zou volgens huisarts chronische bronchitis hebben. Tegen beter weten in naar homeopaat gegaan en deze wist het voor elkaar te krijgen dat hij binnen twee weken niet alleen helemaal opgeknapt was maar is sindsdien (22 jaar verder) ook geen dag meer ziek geweest. Uiteindelijk zelf met migraine klachten gegaan. Regulier al 25 jaar bezig en niets aan te doen. Ondanks dat ik de man een paar keer redelijk vervloekt heb ( soms wordt het nl eerst erger ) ben ik er inmiddels helemaal vanaf inclusief de dagelijkse hoofdpijnen. Al heeft het dan, volgens jullie, tussen mijn oren gezeten, ik kan nog elke dag genieten als ik weer zonder hoofdpijn opsta. Ik denk dat je aan een gezonde combinatie van regulier en alternatief moet denken.

hannyverbeek, 09 juni 2011

hoi, ik gebruik het als het nodig is. bij mij helpt het wel . ik heb er zeer goede ervaring mee. groetjes

gerard hoogland, 02 juni 2011

Dag Leontien, Homeopathie werkt wel en is een andere wijze van genezen. Het heeft ook zijn oorsprong van de zelfde persoon die de reguliere geneeskunde in het lleven heeft geroepen namelijk Hippocrates(Samuel Hahneman is oa verder gegaan met het onderzoeken en uitwerken van de homeopathie). Binnen de homeopathie worden stoffen gebruikt die de zelfde symptomen veroorzaken als het ziektebeeld. Bij verdunning en het schudden van deze stoffen, wat men potentieren noemt, ontstaat er eenvoudig gezegd een middel dat er voor zorgt dat het lichaam zichzelf weert(antistoffen) tegen een bepaalde ziekte. Je kan het bv vergelijken met een prik tegen de mazelen hierin zitten de dragers die de mazelen veroorzaken, maar het lichaam maakt hierdoor antistoffen om zichzelf hier tegen te verdedigen. Maar de verhalen dat een homeopatisch medicijn moet worden gemaakt bij volle maan en nog meer van dat soort vreemde dingen is onzin. Het zijn geen toverdrankjes of pilletjes, maar gewoon medicijnen die net zo als de reguliere medicijnen echt werken maar op een andere wijze. En een goed homeopaat die zijn vak verstaat, zal ten aller tijde een patient eerst doorverwijzen naar een allopaat(regulier arts,huisarts). Ton van Zwieten

Ton van Zwieten, 30 mei 2011

Dag Leontien, Homeopathie werkt wel en is een andere wijze van genezen. Het heeft ook zijn oorsprong van de zelfde persoon die de reguliere geneeskunde in het lleven heeft geroepen namelijk Hippocrates(Samuel Hahneman is oa verder gegaan met het onderzoeken en uitwerken van de homeopathie). Binnen de homeopathie worden stoffen gebruikt die de zelfde symptomen veroorzaken als het ziektebeeld. Bij verdunning en het schudden van deze stoffen, wat men potentieren noemt, ontstaat er eenvoudig gezegd een middel dat er voor zorgt dat het lichaam zichzelf weert(antistoffen) tegen een bepaalde ziekte. Je kan het bv vergelijken met een prik tegen de mazelen hierin zitten de dragers die de mazelen veroorzaken, maar het lichaam maakt hierdoor antistoffen om zichzelf hier tegen te verdedigen. Maar de verhalen dat een homeopatisch medicijn moet worden gemaakt bij volle maan en nog meer van dat soort vreemde dingen is onzin. Het zijn geen toverdrankjes of pilletjes, maar gewoon medicijnen die net zo als de reguliere medicijnen echt werken maar op een andere wijze. En een goed homeopaat die zijn vak verstaat, zal ten aller tijde een patient eerst doorverwijzen naar een allopaat(regulier arts,huisarts). Ton van Zwieten

Ton van Zwieten, 30 mei 2011

Beste Leontien. In dit artikel over homeopathie, kun je lezen hoe het werkelijk zit: prof. Vandenbroucke en anderen zeggen: we zouden het bewijs erkennen als het om een reguliere therapie ging. Verder is door de modernste technieken de laatste decennia aangetoond dat de sterke verdunningen wel degelijk een biologisch effect hebben. Topwetenschappers zeggen: de kritiek op de verdunningen is achterhaald, de kritiek is onterecht, men is niet goed op de hoogte. Meer: hoe zit het met het bewijs in de reguliere geneeskunde: lies, damned lies. Enz. enz. Zie: www.infowebweistra.eu/homeopathie-wetenschap.htm Groet, RW

RW, 26 mei 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?