Weg met muggen

Weg met muggen

Je hebt het vast gehoord en misschien ook al wel gemerkt: er komt een muggenplaag aan. Het natte weer in juli in combinatie met de warmte van nu zorgt voor hét ideale voortplantingsklimaat voor muggen. Wat kun je het beste doen om die vervelende steekbeesten buiten de deur te houden?

Muggen zijn vooral 's nachts enorm irritant. Dat gezoem rond je hoofd is misschien nog tot daar aan toe, maar 's ochtends wakker worden met jeukende bulten, daar heeft natuurlijk niemand zin in.

Zo hou je muggen buiten je slaapkamer:

-    Muggen houden niet van tocht of wind. Zet twee ramen tegen elkaar open, of zet een ventilator aan en ze zijn binnen no time vertrokken.
-    Heb je maar één slaapkamerraam? Dat dichtdoen tijdens een warme nacht is niet echt een aanrader. Met een hor voor het raam kun je frisse lucht binnen laten, zonder dat er muggen naar meevliegen. Er zijn zelfs horren of netten te koop voor kantel dakramen, bij de Xenos bijvoorbeeld.
-    Je kunt ook een klamboe voor over je bed kopen. Dan weet je helemaal zeker dat er geen muggen bij je kunnen komen.
-    Haal al het stilstaand water in en om het huis weg. Vogelbadjes, regentonnen, plassen, kinderbadjes en vijvers zijn allemaal ideale plekken voor muggen om zich voort te planten. En hoe meer muggen om het huis, hoe meer er ook binnen zullen proberen te komen.

Toch een mug binnen?

-    Citronella houdt muggen uit de buurt. Er zijn speciale kaarsen met citronella erin. Niet alleen handig in je slaapkamer, maar ook als je ’s avonds buiten zit en muggen uit de buurt wilt houden. In je slaapkamer werkt een citronellageur verspreidend verdampingsapparaatje op elektriciteit het beste. Jezelf insmeren met citronella kan natuurlijk ook, maar dat werkt maar kort.
-    Eucalyptusolie houdt muggen een stuk langer op afstand dan citronella – lang genoeg voor een mugvrije nachtrust. Kijk wel uit met het opsmeren van eucalyptusolie: het irriteert de slijmvliezen.
-    Het meest effectieve smeersel tegen muggen is een product met DEET. Dat blokkeert het reukvermogen van de mug. Maar het irriteert ook de slijmvliezen van mensen, dus een lotion, stick of spray met DEET is niet geschikt voor mensen met ademhalingsziektes.
-    Een vliegenmepper is natuurlijk ook een goed bestrijdingsmiddel. Je kunt ook wat rigoureuzer te werk gaan en een elektrische vliegenmepper kopen. Daarmee elektrocuteer je de mug.
-    Als je je laat steken is de mug verzadigd. Dan ben je van het irritante gezoem af, maar je hebt natuurlijk wel een jeukende muggenbult.

Muggenfabeltjes zijn er ook. Trap er dus niet in:

-    Licht trekt geen muggen aan. Veel mensen denken dat en durven ’s avonds geen lampen aan te doen in hun slaapkamer. Muggen komen op lichaamsgeur en lichaamswarmte af.
-    Citroenplanten en andere geurplanten helpen niet tegen overlast van muggen.

Heb je zelf gouden anti-muggentips? Schrijf ze in de comments!

Bron: Leerwiki

Trefwoorden van dit artikel: muggen, huid, zomer
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Leontien, het fabeltje over licht en muggen is WEL waar. Mijn hele raam zit onder de muggen en er zit een lamp voor. Altijd boven mijn lamp zitten alle insecten. Met vriendelijke groet, Jan Jansen Ps. Verder wel goeie tips x

Jan jansen, 29 mei 2018

een lange broek aandoen als je 's avonds nog even buiten wil zitten helpt ook!

sylvie, 12 augustus 2011

@marjan: is een goede veronderstelling.

eroktame, 05 augustus 2011

Vitamine B is vooral goed als je erge last hebt van haaruitval. Gewoon een verse citroen naast je bed leggen doet hier al jaren wonderen. Helpt ook als je 's-avonds op een terrasje zit. Gewoon de benen en armen insmeren met een schijfje citroen die je bij je drankje heb gekregen. Wel er bij vermelden dat je dat schijfje apart naast je drankje wilt hebben en niet er in. Succes!

Monique, 05 augustus 2011

@eroktame: Misschien omdat de lamp warm is, en de muggen op de warmte afkomen?

Marjan, 05 augustus 2011

Een klein apparaatje wat je gelijk als stekkertje in het stopcontact steekt, maakt dan een hoog frequentie- geluid, (waar muggen echt niet van houden!) Ideaal, en bijna niet te horen, o.a. Blokker verkoopt ze voor weinig geld.

leny lautenbach smits, 04 augustus 2011

Als muggen niet op licht afkomen, waarom zie dan altijd vele muggen rond een brandende lamp zwermen?

eroktame, 04 augustus 2011

Vit B complex slikken. De geur komt door je huid en dat ruiken de muggen en dat vinden ze geen lekker luchtje. GR Yvonne

Yvonne, 04 augustus 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?