'Het beste wapen tegen overgewicht'

'Het beste wapen tegen overgewicht'

“In het nieuwe jaar ga ik sporten.” Komt dat goede voornemen u ook bekend voor? Misschien bent u al begonnen met lopen, fietsen of fitnessen. Pas op dat u in uw beginnerenthousiasme niet te hard van stapel loopt. Hieronder enkele tips van Leontien van Moorsel om verstandig te bewegen en het ook vol te houden!

Leontien van Moorsel weet alles van vallen en weer opstaan. Van doorzettingsvermogen en van wilskracht. Vele wedstrijden heeft zij gewonnen, getuigen de bekers en medailles in haar bezit. Zo intensief hoeft het allemaal lang niet te zijn, zegt Leontien. Met dagelijks dertig minuten matig intensief bewegen bereik je al voldoende om een reeks gezonde processen in ons lichaam in gang te zetten en te houden. Het belangrijkste effect van beweging is dat het ons beschermt. De bloeddruk gaat bijvoorbeeld omlaag en dat is weer een belangrijke voorwaarde voor een goede conditie van het hart en de bloedvaten.

In Nederland krijgen ook steeds meer mensen diabetes type 2. Bewegen beperkt het risico op diabetes type 2, suikerziekte die op latere leeftijd ontstaat. Ook mensen bij wie diabetes type 2 al is vastgesteld, doen er goed aan om te bewegen. Daarmee kunnen ze het tempo waarin de ziekte zich ontwikkelt, remmen en de kans op complicaties verkleinen.

Beweging is, samen met gezonde voeding, ook het beste wapen tegen overgewicht. Overgewicht is in de meeste gevallen een gevolg van een verstoorde energiebalans. Als de energie-inname onvoldoende wordt gecompenseerd met het energieverbruik, neemt het lichaamsgewicht toe. Wilt u afvallen, dan moet u er dus voor zorgen dat u meer verbrandt dan u eet. Dat betekent: gezond eten (niet te veel en niet te vet) en minstens drie keer per week intensief bewegen.

In beweging komen, is de eerste stap, volhouden blijkt vaak een stuk moeilijker. Bekende valkuilen zijn: een te intensieve start, irreële doelstellingen en teleurstelling. Wie te fanatiek en met te hoge verwachtingen begint te sporten, raakt al snel gedemotiveerd en stopt.

Dit zijn de tips van Leontien om in beweging te blijven.

Tips om in beweging te blíjven

  • Kies een sport of manier van bewegen die u echt leuk vindt.
  • Stel uzelf duidelijke en haalbare doelen.
  • Begin rustig en voer dan de intensiteit stapsgewijs op.
  • Zoek een omgeving waarin u zich prettig voelt.
  • Ga sporten/bewegen met een maatje zodat u elkaar stimuleert.
  • Sport op vaste tijden want dat zorgt ervoor dat bewegen een gewoonte wordt.

Leontien van Moorsel is op woensdag 11 maart vanaf 13.00 aanwezig bij Hart for her, de 30 minuten trainingstudio voor vrouwen. Wanneer u zich in februari aanmeldt voor een lidmaatschap mag u gratis meedoen aan de training die Leontien u zal geven.

Hart for her 30 minuten sporten voor vrouwen, zit aan de Emmalaan 38 in Oss-Zuid. U kunt zich aanmelden via internet www.hartforher.nl klik op de vestiging Oss of via de telefoon: 0412-655 166

Trefwoorden van dit artikel: overgewicht, sporten, bewegen, voeding, energie
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hallo Leontien , Wij zitten dichterbij. Bijna om het hoekje van je woonplaats. Maar zoals het bekend is heb jij een drukke agenda. Toch willen we het proberen om jou uit te nodigen ergens in september oktober 2011 Graag willen wij jou een keer uitnodigen om een training te geven met/ en voor onze klanten. Zou het ontzettend leuk vinden. En natuurlijk wanneer je in de gelegenheid bent om bij ons langs te komen. Met vriendelijke groet, Hartforher /Saunhuys Capelle aan den IJssel Henna Sevenhuijsen Kanaalweg 37, 2903 LR Capelle aan den IJssel Tel. 010 - 4500190

Henna Sevenhuijsen , 09 juni 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?