Bescherm je hart met een beetje chocolade

Bescherm je hart met een beetje chocolade

Chocolade is het ultieme troostvoedsel. Misschien komt dit wel omdat uit nieuw onderzoek blijkt dat het af en toe snoepen van pure chocolade het hart van vrouwen helpt te beschermen.

Chocolade staat bekend als ongezond calorierijk snoepgoed. Maar uit Zweeds onderzoek blijkt dat het eten van een klein stukje chocolade de kans op hartfalen bij vrouwen verlaagt. Je geniet de meeste bescherming als je maximaal 2 keer per week chocolade met een hoog cacao-gehalte eet. Dus hoe donkerder de chocolade, hoe beter.
De studie duurde 9 jaar en werd uitgevoerd bij 31.823 Zweedse vrouwen tussen de 48 en 83 jaar.  De vrouwen vulden zelf in hoe vaak ze hoeveel chocolade aten. Die data werden gekoppeld aan de Zweedse hospitalisatie- en sterftecijfers. Het is nog onbekend of chocolade hetzelfde effect heeft bij mannen.

Percentages
Het risico op harfalen daalt met 32% bij het 1 tot 2 keer per week consumeren van een stukje donkere chocolade. Bij 1 tot 3 keer per maand een stukje eten, daalt het risico met 26%. Vrouwen die één of meer stukjes per dag eten, profiteren niet van het gezondheidseffect van de chocolade. Volgens de onderzoekers is dat te wijten aan de calorieën die chocolade bevat. Laat chocolade daarom een zeldzame traktatie blijven die je in kleine hoeveelheden eet.

Bloeddruk verlagen
Het is al langer bekend dat chocolade een gunstig effect heeft op de bloeddruk, de bloedstroom van hersenen en je cholesterol. Maar dit is de eerste studie die aantoont dat ook het risico op hartfalen vermindert. Hartfalen kan ontstaan doordat bijvoorbeeld een langdurige hoge bloeddruk onbehandeld blijft.
Chocola levert belangrijke mineralen, essentiële aminozuren en polyfenolen. Chocola bevat nog meer antioxidanten dan bekende leveranciers als blauwe bessen en groene thee.

Onduidelijkheid
De studie bevat wel enkele zwakke plekken. Zo wordt niet precies bepaald wat 'een beetje' chocolade precies is, of welk cacaogehalte het meeste voordeel biedt. Ook het feit dat de vrouwen zelf invulden hoeveel ze aten, is voor discussie vatbaar. Het geheugen van mensen is niet onfeilbaar, en sommige over- of onderschatten systematisch hun eigen voedingsconsumptie.

Trefwoorden van dit artikel: voeding, chocola, calorie
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?