De waarheid over vitamines en voedingssuplementen

De waarheid over vitamines en voedingssuplementen

Extra vitamines slikken levert meer weerstand op. En je kunt beter te veel vitamines gebruiken dan te weinig. Deze en meer fabels over vitamines en voedingssupplementen ontrafeld.

Bijna de helft van de Nederlandse bevolking gebruikt voedingssupplementen naast de dagelijkse voeding. vitamine C en multivitaminen worden het meest gebruikt. Aanvullende vitamines worden door de meeste Nederlanders gebruikt met idee de weerstand te vergroten, zonder precies te weten wat de samenstelling van het voedingssuplement betreft, welke vitamines ze precies nodig hebben en wat de eventuele schadelijke gevolgen van teveel vitaminen zijn. 4 vitaminefabels ontrafeld.

Fabel 1: De R zit in de maand, dus slik extra vitamines voor meer weerstand
Als de R in de maand is, maken producenten van vitaminetabletten en voedingssupplementen weer reclame voor hun producten waarmee mensen meer weerstand voor de wintermaanden kunnen opbouwen. Volgens het Voedingscentrum is dit niet correct. Uiteraard zijn er stoffen die een rol spelen bij het in stand houden van de weerstand. Maar meer van die voedingsstoffen leveren niet meer weerstand. Bovendien heb je in de zomerperiode dezelfde voedingsstoffen nodig als in de wintermaanden. Voor een goede gezondheid moet je het hele jaar door goed voor jezelf zorgen.

Fabel 2: Beter te veel vitamines slikken dan te weinig

De meeste voedingssupplementen zijn veilig. Je kunt ze zonder risico’s voor je gezondheid innemen. De hoeveelheden zijn meestal niet zo hoog dat je een schadelijke dosis binnen krijgt. En wat je lichaam niet nodig heeft, plas je gewoon weer uit. Maar let wel goed op de hoeveelheden. Zo kan een overdosis vitamine B5 leiden tot diarree en een teveel aan vitamine B13 kan bloedvatverwijding tot gevolg hebben. Je kan nierstenen overhouden als je te veel vitamine C binnenkrijgt. En als je te veel vitamine D binnen krijgt kan dat leiden tot kalkafzettingen in het lichaam. Ook is een groeiende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs dat multivitaminen en voedingssupplementen die veel zogenoemde antioxidantia bevatten (zoals bètacaroteen) eerder een ongunstig effect hebben op de gezondheid dan een gunstig effect. Weet dus wat en hoeveel aanvullende voedingssupplementen je moet gebruiken.

Fabel 3: Extra Vitamine C slikken voorkomt verkoudheid
Verkoudheid treedt niet minder vaak op bij het innemen van een hoge dosis vitamine C. Wel lijken de ernst en duur van de verkoudheid door vitamine C gunstig te worden beïnvloed.

Fabel 4: Vegetarische voeding bevat voldoende vitamines en mineralen

Deze stelling zou waar moeten zijn. Bij een goed samengestelde vegetarische maaltijd is het mogelijk om zonder vlees en/of vis alle benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen. Alleen bij strenge vegetariërs (veganisten), die ook geen eieren en melk gebruiken, kan een tekort aan vitamine B12 ontstaan. Vitamine B12 komt namelijk alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen. Minder strenge vegetariërs krijgen ook regelmatig een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De keuze om buiten te deur te eten is vaak beperkt. Vrienden weten niet hoe ze een goede samengestelde vegetarische maaltijd moeten samenstellen. Of tijdgebrek hindert vegetariërs goed over hun maaltijd na te denken.

Door de redactie van Dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: voeding
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

wat een onzin,pak een stuk fruit groenten,,ga naar buiten maak een wandeltocht ga een eind fietsen weer of geen weer

julia van lievenoogen, 02 oktober 2010

Kijk en dit soort aankondigingen zijn nu precies koren op de molen van de farmacie. zij zijn zelfs het werk van de PR van de farmacie en dit komt elke keer om deze tijd van het jaar 'n keer voorbij.(maar lees 't boekje maar; wat je niet mag weten over je gezondheid) Ze geven nu al jaren de mensen het idee, door de toon hoe ze zijn geschreven, dat dit echt wetenschappelijk is. Ook dat dokterdokter.nl moet je het gevoel geven dat je veilig zit. Maar meisje als je dit liever wilt geloven, doe dat dan, het is in ieder geval beter voor je portemonnee. MA

gerda van daalen, 19 september 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?