Eten en drinken waar je vaak van moet plassen

Eten en drinken waar je vaak van moet plassen

Vaker dan 8 keer per dag plassen en soms last van ongewild urineverlies? Grote kans dat je een overactieve blaas hebt, ook wel aandrangincontinentie genoemd. Je voedingspatroon kan veel invloed hebben op de ernst van symptomen. Want van sommige voeding en bepaalde dranken blijf je naar de wc gaan.

Alcohol
Bier, wijn of sterke drank – alcohol heeft in elke vorm een uitdrogend effect door de hoeveelheid urine te vermeerderen. Dit betekent dat je nog vaker naar het toilet moet wanneer je alcoholische versnaperingen drinkt. Alcohol verstoort bovendien het signaal naar de hersenen wanneer de blaas geleegd moet worden. Bij aandrangincontinentie is het dus aan te raden om de alcoholconsumptie flink te minderen.

Cafeïne: koffie, thee, energiedrankjes, cola, chocolade

Cafeïne kan de blaaswand irriteren en aanzetten tot overactiviteit. Cafeïne kan ook werken als diureticum ofwel een uitdrijver van vocht, maar dit effect is pas merkbaar bij het consumeren van grote hoeveelheden cafeïne in een korte tijd.
In chocolade zit ook cafeïne, in pure chocolade meer dan in melkchocolade.

Citrusfruit en sap
Citrusfruit zoals ananas, sinaasappels, grapefruits, clementines, citroenen en limoenen bevatten zuren die de blaas kunnen irriteren. Dit kan de plasaandrang vergroten. Het sap van deze vruchten heeft een soortgelijk effect.

Tomaten
Tomaten bevatten zuren die de incontinentiesymptomen kunnen verergeren. Ook verhogen producten waar tomaten in verwerkt zijn zoals spaghettisaus, chili, tomatensap en ketchup, de kans op “lekkage”.

Cranberry’s

Deze gezonde vruchtjes dragen bij aan het voorkomen van blaasontsteking en infectie van de urinewegen. Ze bevatten echter ook zuren, wat betekent dat ze problemen kunnen veroorzaken voor mensen met aandrangincontinentie.

Koolzuurhoudende dranken
Koolzuurhoudende dranken kunnen gevoelige blazen irriteren. Dus nuttig frisdrank, sodawater of andere bruisende dranken met mate of helemaal niet als je kampt met aandrangincontinentie. Champagne of mousserende wijnen zijn helemaal funest voor een overactieve blaas. Het koolzuur en de alcohol samen kunnen ervoor zorgen dat je de halve avond op het toilet doorbrengt.

Gekruid eten
Hete salsa, wasabi of tabasco kunnen je mond in brand kunnen zetten en je ogen laten tranen. Het is dus niet raar dat je blaas hier ook het effect van voelt. Helemaal als je een gevoelige blaas hebt. Dit wil niet zeggen dat je voortaan smakeloos hoeft te eten. Probeer gewoon uit hoe pittig je het kunt maken zonder dat het je plasaandrang verergert.

Zoetstoffen
Suiker, honing of kunstmatige zoetmakers kunnen de blaas irriteren. Probeer uit of een verminderde consumptie van zoetstoffen zorgt voor verbetering.

Specerijen
Veel specerijen bevatten zuren of andere stoffen die de blaas kunnen irriteren. Dus consumeer ze met mate. Mosterd, sojasaus, azijn, ketchup en mayonaise kunnen de symptomen van aandrangincontinentie vergeren. Probeer daarom de maaltijd smaakvol te maken met mildere specerijen of knoflook.

Kwestie van uitproberen
Bewerkte voeding, gerookt, gepekeld en ingeblikt vlees of vis, uien, schimmelkaas en zure room –het is allemaal voeding waarvan personen met een overactieve blaas zeggen dat ze er vaker van moeten plassen. Het is een kwestie van uitproberen welke voeding en drank jouw blaas irriteert. Dit kan namelijk per persoon verschillen en het is onwaarschijnlijk dat iemand gevoelig is voor alle bovengenoemde voeding en dranken. Desalniettemin is het onverstandig om de dag te beginnen met een grapefruit en koffie met suiker, een chocoladereep als tussendoortje nuttigen en de avond besluiten met een pittige Thaise maaltijd met een glas mousserende wijn. Dat is vragen om plasproblemen.

Door de redactie van Dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: voeding
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

van melk drinken ga je erg veel plassen

mail, 18 november 2020
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?