Zo kun je mozzarella, feta en olijven het beste bewaren

Zo kun je mozzarella, feta en olijven het beste bewaren

Lekker zo’n broodje mozzarella met tomaat, basilicum en pesto. Maar wat doe je met die overgebleven halve bol mozzarella. Of een half blok feta? In ieder geval niet weggooien…

Mozzarella bewaren
Probeer van te voren in te schatten of je alle mozzarella gaat gebruiken. Is dit niet het geval, giet dan eerst het vocht uit de mozzarellaverpakking in een klein bakje met een goed sluitend deksel. De resterende mozzarella moet in dit vocht bewaard worden. Bewaar de kaas niet te lang, hoogstens twee tot drie dagen. De kwaliteit gaat namelijk hard achteruit.
Leuk weetje, de naam mozzarella is afgeleid van het Italiaanse werkwoord mozzare dat afscheuren betekent.

Feta kaas
bewaren
Fetakaas is heerlijk door de salade heen of op een pitabroodje met tomaat, komkommer en kruiden. Maar wat doe je met een resterend stuk feta? Je hoeft deze mediterraanse kaas niet direct in de prullenbak te gooien. Verse feta kun je ondergedompeld in de zoutoplossing van de verpakking in een afgesloten bakje zeker een week in de koelkast bewaren. Maar het lekkerst is de verse feta niet te lang te bewaren en meteen te gebruiken. Zonder de zoutoplossing is hij snel uitgedroogd.
Wil je de feta langer bewaren? Snijd de feta dan in blokjes, vul een glazen pot met olijfolie en kruiden (bijvoorbeeld basilicum) en dompel daar de blokjes in onder en zet de pot in de koelkast. Een exacte houdbaarheidsdatum hiervan is niet bekend. Maar fetakaas op olijfolie kan zeker wel een paar weken mee.

Houdbaarheid olijven
In sommige koelkasten staan wel 3 potjes geopende olijven, allemaal half gevuld. Zou je ze nog kunnen eten of niet? Over de houdbaarheid van olijven bestaat bij veel mensen onduidelijkheid. Geconserveerde olijven uit pot kun je na openen nog een maand bewaren. Verse of ambachtelijke olijven moeten binnen vier à tien dagen geconsumeerd worden.

Trefwoorden van dit artikel: voeding, mozzarella bewaren, feta bewaren, olijven bewaren
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

hoe lang kun je geconserveerde olijven bewaren zonder ze in olie of water en dergelijke te hebben? Ik had ze gekocht in blik, en heb daarna het vocht weggedaan en ze droog in een plastic bakje gedaan. Zojuist een paar geprobeerd (ze staan er nu denk ik al twee á 3 weken) en ben nu niet zo lekker.

An, 18 juli 2016

geweldig wat leuk om te weten, dank je wel hoor, matthea

matthea, 21 november 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?