Rabarber werkt laxerend

Rabarber werkt laxerend

Zit je verstopt? Eet dan een stengel rabarber. Deze groente werkt laxerend, diuretisch, maagversterkend, galdrijvend en eetlustopwekkend. Bovendien is rabarber erg gezond.

Maar weinig Nederlanders eten rabarber, het merendeel van onze Hollands geteelde rode stengels verdwijnt naar Engeland. Dat is jammer, want rabarber is een gezonde seizoensgroente.

Vroeger viel rabarber als voedsel nog niet in de smaak, maar wel als medicijn om haar onbetwistbaar laxerende werking. Pas toen ontdekt werd dat de jonge stelen, in tegenstelling tot het grote blad, helemaal niet giftig zijn, maakte zij opgang als eetbare plant. Ooit werden ook de jonge bloemen gegeten. De giftige bladeren kregen een andere bestemming. Zij werden met groene zeep gekookt tot een sproeimiddel tegen bladluizen.

Gezond
Rabarber is een ideale groente als je kampt met verstopping, maar ook als je last hebt van bloedarmoede. De groente is namelijk rijk aan ijzer en andere minerale zouten zoals kalium , calcium en magnesium. Rabarber reinigt de lever en is dus ook gunstig bij geelzucht. Bovendien bevat het veel vitamine B1, B2, B6, en C. Nog een voordeel van rabarber: het is caloriearm en bevat veel vezels.

Zuur
Rabarber dankt zijn zure smaak aan het aanwezige oxaalzuur. Die stof zit ook in zuring en in spinazie. Jonge stelen kunnen ongeschild worden gebruikt en hoeven niet veel suiker of zoetstof in de bereiding. Stelen van 1,5 tot 2 maanden oud bevatten meer oxaalzuur. Oxaalzuur bindt zich met calcium en dat betekent dat je opname van calcium hierdoor vermindert. Daarom raden ze rabarber af, als je last hebt van reuma, jicht of nierstenen.

Om het effect van oxaalzuur tegen te gaan of te minderen, kun je de rabarber schillen, de stukken kort koken en het kookvocht weggieten. Je kunt ook calciumcarbonaat toevoegen. Dat is bij de drogist te koop onder de vorm van krijt. Het is smaakloos en neutraliseert ook voor een deel de zure smaak. Zo moet je minder suiker of zoetstof gebruiken.

TIP- Vind je rabarber te zuur? Probeer dan eens dit recept voor rabarber-aardbeiensaus.

Trefwoorden van dit artikel: rabarber, voeding, bloedarmoede, verstopping, constipatie, laxerend
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Kun je rabarber ook ongekookt eten? En werkt het dan ook tegen verstopping? Natascha

Natascha, 09 april 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?