IJskoud de beste?

IJskoud de beste?

Niks lekkerder dan een ijsje op een snikhete dag als vandaag. En de keuze is reuze: softijs, waterijs, roomijs met een dikke laag knapperige chocolade... Maar altijd hoor je weer dat stemmetje in je achterhoofd: van ijs word je dik.

Daarom is het handig om te weten wat je eet. Van welk ijsje word je echt dik, en van welk ijsje niet? Want sommige ijsjes verschillen qua voedingswaarde niet van een glas appelsap, terwijl andere ijsjes bijna een hele maaltijd aan calorieën bevatten.

Hoorntje met roomijs - type Cornetto

Daar zit in: melk, suiker, glucosesiroop, plantaardige vetten en olie, vruchtensap of –puree, nootjes, chocolade plus meel en suiker voor het wafeltje.

Het goede eraan: het wafeltje zorgt ervoor dat je je relatief lang vol voelt. Het hoge suikergehalte in het ijs geeft je een energiekick, maar die verdwijnt ook weer snel. Verder zit er wat calcium en vitamine B in dit soort ijs.

En verder: de soort doet ’t ‘m! In de vruchtenvariant zitten maar half zoveel calorieën als in het ijshoorntje met hazelnoot. De chocoladevariant zit er precies tussenin. In noten zitten weliswaar vitamine E en meervoudig onverzadigde vetzuren, maar dat maakt het ijsje niet caloriearmer.

Voedingswaarde per stuk: 6 – 14 gram vet, 170 – 250 calorieën / 50 minuten fietsen

Roomijs met een jasje van chocolade – type Magnum

Daar zit in: melk, suiker, cacaoboter en cacao, plantaardig vet, melkpoeder, glucosesiroop, boter.

Het goede eraan: de smaak! De mix van romig ijs en knapperige chocolade is onweerstaanbaar. Geen wonder: een derde van dit ijsje bestaat uit chocolade, daar stijgt ons serotoninegehalte van en daar worden we gelukkig van. Daarbij eet je een ijsje als dit niet zomaar even tussendoor. Nee, de meeste mensen gaan er echt voor zitten om ervan te genieten. En dat is goed voor lichaam en geest.

En verder: zo’n ijsje weegt makkelijk 100 gram. Afhankelijk van welk merk je kiest, zit er makkelijk 15 tot 23 gram vet in en tot wel 310 calorieën. Dat is behoorlijk veel voor tussendoor; vergelijkbaar met een stuk slagroomtaart of een halve reep melkchocolade met hazelnoten. Af en toe mag zo’n ijsje best omdat ‘ie zo heerlijk is, maar maak er geen gewoonte van.

Voedingswaarde per stuk: 15 – 23 gram vet, 225 – 310 calorieën / 60 minuten fietsen

Waterijs – type Raket / Speedy

Daar zit in: vruchtensap, water, suiker, glucosesiroop.

Het goede eraan: dat wat er niet in zit! In waterijs zit geen vet. Daardoor zitten er ook veel minder calorieën in. In een waterijsje zitten ongeveer evenveel calorieën als in 100 ml appelsap of limonade. Afhankelijk van het soort varieert ook de hoeveelheid vruchtensap in het ijsje. Zit er veel vruchtensap in, dan krijg je ook meteen wat vitamine C en kalium binnen. Daarom kun je het beste waterijs met veel vruchtensap kopen.

En verder: een waterijsje is de perfecte opfrisser op een warme dag. Het smaakt kouder dan roomijs, omdat water makkelijker bevriest dan room. Daardoor is een waterijsje ook een stuk harder dan roomijs. Een ander voordeel: waterijsjes zijn met hun gemiddelde gewicht van 60 gram niet zo groot.

Voedingswaarde per stuk: 0 gram vet, 50 calorieën / 11 minuten fietsen


Softijs

Daar zit in: melk, melkpoeder, suiker, glucosesiroop, plantaardige vetten.

Het goede eraan: softijs smaakt heerlijk romig, maar er zit niet meer vet in dan in een gewoon ijsje. De romige structuur ontstaat door heel veel kleine luchtbelletjes in het ijs, die erin gespoten worden door de softijsmachine, én doordat softijs relatief warm is: -6 graden, terwijl gewoon ijs doorgaans -18 graden is.

En verder: voor softijs geldt vooral dat de hoeveelheid de doorslag geeft. De grootte van de portie en de topping die je er eventueel overheen kiest, hebben grote invloed op de voedingswaarde van het ijsje. Een klein softijsje weegt ongeveer 85 gram en bevat 135 calorieën en 4 gram vet. De versie met chocolade- en karamelsaus is bijna een keer zo groot en bevat dus ook een keer zoveel calorieën en vet.

Voedingswaarde per stuk: 4 – 8 gram vet, 135 – 295 calorieën / 40 – 60 minuten fietsen

Bron: Brigitte

 

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, ijsjes, calorieen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?