Goed voor je ogen

Goed voor je ogen

Sta je er wel eens bij stil hoe belangrijk en waardevol je ogen eigenlijk zijn? Ze zijn letterlijk je venster naar de wereld. En intussen hebben ze het vaak zwaar te verduren: we turen naar computerschermen, stellen ze bloot aan felle zon en luchtvervuiling en geven ze te weinig rust. Daarom tien handige tips om je ogen gezond te houden.

1. Goed licht
Van weinig licht worden je ogen niet slechter, zoals je moeder vroeger misschien wel eens zei als je stiekem in bed lag te lezen. Maar weinig licht is wel vermoeiend voor je ogen. Ze moeten zich meer inspannen om goed te zien. Zorg daarom voor een goede lamp als je leest, dan word je veel minder snel moe.

2. Knipperen
Vooral als je achter de computer zit, knipper je te weinig met je ogen. Daar worden ze droog  en geïrriteerd van. Daarom is het goed om een paar keer per uur even de andere kant op te kijken en met je ogen te knipperen. Gewoon even knipogen naar je collega dus.

3. Niet staren
Ogen hebben afwisseling nodig: laat je blik daarom zo nu en dan een beetje zweven en fixeer je vervolgens kort op voorwerpen dichtbij en ver weg. De oogspiertjes die zorgen voor het scherpstellen zijn net als alle andere spieren in je lichaam goed te trainen. Geen slecht idee dus, voor een scherpe blik!

4. Oogontspanning
Je ogen kunnen zich goed ontspannen als je ze even afdekt met de vlakke hand. Leg je handen met de palmen naar beneden op je ogen, de vingertoppen tegen de neusbrug aan. Hou je ogen open en probeer zo min mogelijk licht tussen je vingers door te laten schijnen. Kijk een paar minuten achter elkaar naar een imaginaire horizon en je ogen komen tot rust.

5. Frisse lucht
Tocht en lucht uit de airconditioning kunnen je ogen irriteren. Daarom is het goed voor je ogen om de airconditioning niet altijd aan te hebben, of regelmatig een wandelingetje in de buitenlucht te maken. Sigarettenrook en uitlaatgassen zijn nog veel slechter voor je ogen. Vermijd die zoveel mogelijk.

6. Oormassage
Het klinkt een beetje gek maar het helpt echt: je oorlellen masseren is goed voor je ogen. Ze ontspannen als jij je oorlelletjes een paar minuten lang kneedt.

7. Zonnebril
Geen verrassende tip: draag een zonnebril bij fel daglicht. Door veel zon kunnen je ogen geïrriteerd raken. De schadelijke UV-straling zorgt er vooral voor dat de lenzen in je ogen en het netvlies sneller verouderen. Daarom is het belangrijk dat je een goede zonnebril draagt, die UV-straling tegenhoudt.

8. Oog-eten
Niet alleen worteltjes zijn goed voor je ogen, omdat daar veel vitamine A in zit. Alle vitamines en mineralen zijn goed voor je ogen. Denk bijvoorbeeld aan citrusvruchten, kiwi’s, paprika’s en groene kool voor vitamine C; tarwekiemolie, amandelen en avocado voor vitamine E; groene kool, spinazie en selderij voor vitamine A en rundvlees en melkproducten voor zink.

9. Oog-drinken

Ogen hebben vocht nodig. Zorg er daarom voor dat je genoeg (water) drinkt. Kamerplanten en luchtbevochtigers zorgen ook voor een goed klimaat voor je ogen.

10. Een gezond oog in een gezond lichaam
Ontspanningsoefeningen voor het hele lichaam zijn ook goed voor de ogen. Ben je zelf ontspannen, dan is de druk achter je ogen ook laag. Yoga en mediteren zijn daarom ook goede oogoefeningen!

Bron: Brigitte

Trefwoorden van dit artikel: beauty en uiterlijk, fit en bewegen, ogen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Beste Leontien, heel mooi al die tips voor je ogen. Bij punt 8 zou je nog kunnen zetten dat er dit jaar een grote studie is gepresenteerd die aantoont dat juist de stoffen ze-axanthine en luteine zeer belangrijk zijn voor het behoud van je goede zicht. En zeker bij mensen die aanleg hebben voor bepaalde oogziekten zoals Macula Degeneratie. Je kunt alles lezen hierover op www.goedvoorogen.nl

Goed voor Ogen, 26 november 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?