Aardappel bloedgoed

Aardappel bloedgoed

Aardappels zijn lang niet zulke koolhydraatbommen als veel mensen denken en ze verlagen ook nog eens de bloeddruk. Iedere dag een paar aardappels is gezond voor je hart. Mits je ze kookt en niet frituurt én je er geen vette sausjes bij neemt.

Dat blijkt allemaal uit een onderzoek van de Amerikaanse University of Scranton in Pennsylvania. De onderzoekers gaven een groep mensen een aardappeldieet: tweemaal daags kregen ze zes tot acht kleine paarse aardappels. De bloeddruk van de mensen uit de testgroep daalde gemiddeld 3 tot 4 procent. En ze kwamen niet aan en kregen geen hoger cholesterol.

De systolische bloeddruk werd gemiddeld 3,5 procent lager en de diastrolische bloeddruk maar liefst 4,3 procent. Het komt door de antioxidanten in de aardappelen dat de bloeddruk lager wordt, menen de onderzoekers. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen zogenaamde ‘vrije radicalen’. Die zijn schadelijk voor de cellen in het lichaam. Antioxidanten blijven alleen in de aardappelen zitten als je ze kookt. Bij frituren verdwijnen ze; niet alleen vanwege het vet zijn gekookte aardappels dus stukken gezonder dan gefrituurde.

Ook de mythe dat aardappelen zoveel koolhydraten bevatten, is niet waar volgens de onderzoekers. Aardappels bevatten maar 110 calorieën per 100 gram. En ze zitten boordevol vitamines en andere gezonde stoffen. Ze bevatten zelfs net zoveel gezonde stofjes als broccoli, spinazie en spruitjes.

De studie was maar klein: de testgroep bestond uit achttien personen. Veertien daarvan gebruikten als medicijnen om de bloeddruk te verlagen. Met het aardappeldieet ging hun bloeddruk nog verder naar beneden. Niet alleen paarse aardappelen zijn bloeddrukverlagend, zeggen de onderzoekers, rode en witte aardappels zijn net zo gezond.

Bron: Nu.nl / Gezondheidsnet

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, aardappels, antioxidanten, bloeddruk
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wat ben ik blij te horen dat gekookte aardappelen niet slecht zijn en zelfs bloeddruk verlagend. Ik ben echt een aardappel eter met altijd een te hoge bloeddruk moest regelmatig op dieet en altijd minderen met aardappelen vanaf nu ga ik ze weer met plezier eten en niet meer met een gevoel dat ik het eigenlijk niet mag.

dini landaal, 14 juni 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?